Best Coast @ AB

Een van de heerlijkste popplaten van het bijna voorbije jaar was ongetwijfeld ‘Crazy For You’ van het Californische duo Best Coast. Dat zomerse kortspeeldebuut wekte hoge verwachtingen. Alleen werden die op het podium van een uitverkochte ABClub slechts gedeeltelijk ingelost.

Da gig: Best Coast in ABClub, Brussel op 8/12.

In één zin: Best Coast maakt ontwapenende pop die schatplichtig is aan de girl groups uit de sixties en de Britse fuzzpopbands uit de eighties, maar bleek live iets te eendimensionaal om een hele set te blijven boeien.

Hoogtepunten: ‘Boyfriend’, ‘Summer Mood’, ‘I Want To’.

Dieptepunt: het ronduit saaie instrumentale tussenstuk in ‘Each and Every Day’.

Beste quote van Bethany Cosentino, nadat ze zich noodgedwongen enkele ongewenste intimitieten van fans had laten welgevallen: “Mijn vriendje zal je een trap voor je kont verkopen als hij dit ziet op YouTube. Ik apprecieer jullie enthousiasme, maar gelieve mij niet meer te kussen, alstublieft.”

Hoewel Best Coast nog maar een jaar actief is, zit het tweespan niet bepaald om aandacht verlegen. Behalve door de bloggerscommunity wordt het immers ook gekoesterd door goed volk als Bruce Springsteen, Thurston Moore, Bill Murray en Rivers Cuomo. Zoiets helpt: ‘Crazy For You’ snuffelde afgelopen zomer zelfs even aan de Amerikaanse top-veertig.

Valt die hype rationeel te verklaren? Zeker. Zangeres-gitariste Bethany Cosentino en multi-instrumentalist Bobb Bruno hebben duidelijk heimwee naar de tijd toen popmuziek nog onschuld uitstraalde en gestoeld was op eenvoudige maar eerlijke sentimenten. Geen wonder dus dat ze zich laten inspireren door girl groups uit de vroege jaren zestig, zoals The Ronnettes, The Crystals, The Shirelles of The Shangri-Las, en de ambachtelijke maar catchy liedjes die dagelijks van negen tot vijf in elkaar werden gedraaid in een hitfabriek als de Brill Building. Ook Best Coast grossiert in eerlijke, directe songs, al missen die vaak de emotionele diepgang van zijn voorbeelden. In Cosentino’s smachtende verhaaltjes, die bol staan van verlangen, euforie en strandromantiek, is weinig plaats voor nuance: de geschetste emoties zijn extreem zwart-wit, puberaal simplistisch en zo eendimensionaal als een dagbladstrip. Tegelijk worden ze echter verpakt in bruisende melodietjes die zich als weerhaken in je geheugen nestelen en weet Best Coast de luisteraar te charmeren met ontwapenende samenzang en een glasheldere productie.

In de ABClub beperkte Bruno zich tot bas en drums en zorgde ex-Vivian Girls-drumster Ali Koehler voor de beats. Vanaf surfrocker ‘Bratty B’ en het op slechts twee akkoorden gebouwde ‘Crazy For You’ viel op dat de groep live veel potiger en rafeliger klonk dan op de cd. Bethany Cosentino zong weliswaar krachtig, maar van de glorieuze harmonieën viel helaas geen spoor meer te bekennen. In de plaats kregen we rammelende fuzzdeunen die nadrukkelijk verwezen naar die van de Britse C86-generatie en ons spontaan deden terugdenken aan vergeten bandjes als de Primitives, Darling Buds, Flatmates en Shop Assistants. De puntige gitaren in ‘The End’ en ‘When The Sun Don’t Shine’ leken dan weer regelrecht uit de smeerput van een garage te komen en gaven aan dat Cosentino op gezette tijden graag een fikse portie teringherrie tot zich neemt.

Toch bleef de zonnige westcoastsound van Best Coast gedeeltelijk intact. De bruisende vitamine-c-pop van ‘Boyfriend’ en ‘Summer Mood’ deed onze ogen glinsteren, terwijl aan Phil Spector schatplichtige liedjes als ‘I Want To’, dat naar het einde toe in een Ramonesachtige stroomversnelling terechtkwam, en ‘Sun Was High (So Was I)’ een extra dosis adrenaline door onze aderen joegen. Behalve het materiaal uit hun slechts 28 minuten durende debuut, diepte de groep ook enkele vroege singles op, type ‘Far Away’, ‘Something in the Way’ en ‘When I’m With You’. Tijdens dat laatste sprongen twee opgehitste fans het podium op, die, omdat het nogal lang duurde voor de security ingreep, er allebei in slaagden de zangeres te zoenen. Aanstellerij die bij een deel van het publiek voor plaatsvervangende schaamte zorgde, maar goed, die krat bier is nu wel binnen, jongens.

Bissen kwamen er niet: Best Coast hield het kort en krachtig. Wellicht is dit groepje geen lang leven beschoren omdat het slechts één kunstje beheerst en je een frisse plaat als ‘Crazy For you’ nu eenmaal slechts één keer in je leven kunt maken. Het zij zo. Ons heeft la Cosentino avast enkele maanden intens plezier bezorgd.

Dirk Steenhaut

DE SETLIST: Bratty B / Crazy For You / Sun Was High (So Was I) / The End / Far Away / Boyfriend / Summer mood / Our Deal / When the Sun Don’t Shine / Goodbye / Honey / Wish I Was You / I Want To / When I’m With You / Something in the Way / Each and Every Day.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content