Barns Courtney op Rock Werchter: één song, acht variaties

Barns Courtney © Rob Walbers

Dat we hier in Klub C eveneens vertrokken zijn! En wel met een jongmens dat in zijn dooie eentje het stokoude genre van de gospelblues van een vers baxtertje voorzag.

What’s the fuzz?

Moeten we nog uitvissen. Want de ons tot voor kort onbekende Engelsman – voorprogramma van Ed Sheeran gedaan, daarvoor laat een mens de afwas niet staan – bracht met zijn korte set van een halfuur geen uitsluitsel. Een ep, een akoestische gitaar, een stem en een package deal: zo kort kan de weg naar Werchter zijn.

Toch niet beter de toog opgezocht?

Och, u en uw eerste pint konden net zo goed even binnenslenteren. Courtney stond namelijk zelfzeker op de nog maagdelijke bühne, opjuttende klanken distillerend uit zijn strakgespannen snaren én de kast eromheen, die hij met zijn vuisten ritmisch bewerkte. Die leren jekker – mogelijk een tip van zijn maat Carl Barât van The Libertines – misstond hem niet.

Aanvankelijk leek de Brit het met zijn bravoure wel te kunnen doordouwen.

Aanvankelijk leek de Brit het met zijn bravoure wel te kunnen doordouwen. Zijn stem nam geregeld een hoge maar zuivere vlucht. Zijn songs leken genoeg authenticiteit te bevatten om de boel geloof- én gedenkwaardig te houden – vooral het refrein ‘I am flesh and I am bone/ Arise, ting ting, like glitter and gold‘ (Glitter & Gold) nam je nadien mee de open lucht weer in. Bovendien viel je meteen vanaf opener Hands een joviaal ‘oehoe-yeah‘ oorwurmpje te beurt, altijd verluchtend.

Alleen was het daarmee zoals met eekhoorns in het bos: denk je eerst gezegend te zijn dat je er eentje bespeurt, blijkt het er zodanig van te krioelen dat je ze van je broekspijpen af moet knuppelen. Doorzichtig, in één woord. Conclusie aldus: Barns Courtney had één goeie song meegebracht en acht variaties daarop. Dat hij het broeden op die eerste langspeler nog maar wat aanhoudt.

Materiaal voor uw Snapchatverhaal?

Dhr. Courtney toonde ons het gat in zijn broek net ten zuiden van zijn kruis en dacht daarmee de vrouwtjes te imponeren. De vrouwtjes gaven geen krimp. Véél te vroeg, Barns.

Kurt Blondeel

Partner Content