Balthazar @ Pukkelpop: Beter dan bEUS

Balthazar © Jef Boes
Michael Ilegems
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

(19u, Main Stage) Maarten Devoldere, Jinte Deprez en co gaven op het hoofdpodium van Pukkelpop al een sneak peak uit de derde Balthazar-plaat die zeer binnenkort in productie gaat.

PLUS: Luc Janssen riep de jongens van Balthazar het podium op met de woorden: “De naam van de beste band van België begint met de letter B. En nee, het is niet bEUS. Hier is Balthazar!”

Het collectief rond Maarten Devoldere en Jinte Deprez is inmiddels al zo’n twee jaar de baan op met ‘Rats’, maar maakte zich er op Pukkelpop niet makkelijk vanaf door louter hits op te voeren. Er stonden immers ook drie nieuwe nummers op de setlist te blinken.

Eentje daarvan, ‘Leipzig’, kende u wel al: het is de wulpse laatste Balthazar-single, met dat verslavende meerstemmige meezingmomentje in de buik van de song.

Interessanter want nog nooit eerder gehoord was ‘Will My Lover’. Al had het, vanwege de opbouw en klankkleur die intussen vintage Balthazar is, perfect op één van hun twee vorige platen gepast: bas en drum vormden de basis, en de bariton van Devoldere vocht tegen de harmonische samenzang tussen Deprez en violiste Patricia Vanneste.

‘Nightclubbing’ was van een iets ander allooi: Devoldere verzorgde wel opnieuw de lead vocals, maar eigenlijk was het nummer toch vooral gestoeld op een hoekig elektrisch gitaarriffje van Deprez.

En verder: wat moet er eigenlijk nog gezegd van de classics? ‘The Boatman’ was als vanouds hemels poppy, ‘Fifteen Floors’ klonk dankzij die schreeuwerige outro nog maar eens beter dan op plaat, en ‘Blood Like Wine’ was ook deze keer weer het ultieme toast-moment.

Laten we het glas heffen op de nieuwe plaat van Balthazar die heel binnenkort in productie gaat. Grote kans dat ie beter zal zijn dan de laatste van bEUS.

MIN: Balthazar was loepzuiver in de uitvoering, maar vergat soms te verrassen. Voor wie de band de jongste twee jaar al eens (of meermaals) bezig zag, zat er op die twee kakelverse liedjes na toch wat te weinig spanning in de set.

HOOGTEPUNT: Het duivelse slotstuk van ‘Fifteen Floors’.

AFTERMOVIE-GEHALTE: 3,2/5

SETLIST: Lion’s Mouth (Daniel) / The Oldest Of Sisters / Leipzig / The Boatman / Will My Lover / Listen Up / Fifteen Floors / Nightclubbing / Sinking Ship / Do Not Claim Them Anymore / Blood Like Wine

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content