Reissue van de week: ‘That’s The Way It Is’ van Elvis Presley

© gf

Dit jaar brengt de zomer ons een uitgebreide heruitgave van That’s the Way It Is uit het najaar van 1970: deels een studioalbum opgenomen in Nashville, deels een liveplaat die bloemleest uit zijn eerste concertreeks in Las Vegas.

Wat?

Je kunt er gif – of voor de liefhebbers: een dubbele McChicken – op innemen: elk jaar opnieuw wordt er rond deze tijd een Elvis-cd in de rekken gemikt. De verjaardag van ’s mans fatale toiletbezoek in augustus 1977 is al decennialang het handige excuus om fans en liefhebbers elke zomer een haastig bijeen geharkte best of op te solferen. Tot vorig jaar! Toen bracht augustus voor één keer geen beroerde verzamelaar, maar Elvis at Stax: een meer dan behoorlijke reissue van Elvis’ nachtelijke opnamesessies in de Stax-studio’s in 1973, veelal door country en gospel gedomineerde sessies waar platen als Promised Land en Raised on Rock uit voortkwamen. Dit jaar brengt de zomer ons een uitgebreide heruitgave van That’s the Way It Is uit het najaar van 1970: deels een studioalbum opgenomen in Nashville, deels een liveplaat die bloemleest uit zijn eerste concertreeks in Las Vegas. Klinkt als een janboel? Is het ook, maar er staan links en rechts wel puike vertolkingen op en zowel het gitaarwerk van James Burton als de backings van The Jordanaires maken de plaat meer dan genietbaar.

Geprezen of verguisd?

‘Elvis at his peak in Vegas’, schreeuwt een promostickertje op de reissue. Maar behalve dat het zijn 40e plaat was, bleek That’s the Way It Is geen reden tot feesten: de plaat haalde amper de 21e stek in de Billboard 200. Ook behoorlijk wansmakelijk van zijn platenfirma, trouwens, om uitgerekend Elvis’ eerste passage in Las Vegas zijn ‘peak’ te noemen als je weet dat The King er nadien door Colonel Parker nog zeven jaar is opgevoerd als een afgedankte circushond.

En vandaag?

De dubbele Legacy Edition vult de acht originele studiotracks en vier livenummers mooi aan met alternatieve takes en singleversies – onder meer van Patch It Up en You Don’t Have to Say You Love Me – plus een integrale liveset uit zijn eerste Vegas-reeks. Wie dit jaar nog genoeg vakantiedagen én een dertiende maand tegoed heeft, kan de aanschaf van de tiendelige Deluxe Box Set overwegen. Die bevat maar liefst zés integrale liveshows, extra outtakes uit That’s the Way It Is én twee dvd’s met onder meer een uitgebreide versie van de gelijknamige documentaire uit 1970.

Cui bono?

Wie zich ooit heeft afgevraagd waar de karikatuur is ontstaan van de extravagante, in uitpuilende jumpsuits getooide Elvis waar de zeven miljoen Elvis-imitatoren tot vandaag hun brood mee verdienen: dat beeld ontstond tijdens deze sessies. Ook that’s the way it is.

Vincent Byloo

Maak kans op een exemplaar van deze reissue dankzij Focus Trakteert.

Elvis Presley

That’s The Way It Is – Legacy Edition

pop

RCA / Sony

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content