Reggae Geel schrapt homofobe artiest dan toch van affiche

© .

De Raad van Bestuur van het muziekfestival Reggae Geel heeft dan toch besloten om de omstreden artiest Sizzla niet te laten opdagen. De Jamaïcaan kwam meermaals in opspraak voor omwille van zijn homofobe lyrics en opruiende bindteksten op live optredens.

Begin deze week liet de organisatie van Reggae Geel nog weten dat het optreden van Sizzla gewoon zou doorgaan, ondanks alle protest en de open brief van Equal Rights and Justice Collectiveop de websiteDe Wereld Morgen.

“Voor de komst van Sizzla zijn we met hem de dialoog aangegaan over onze intolerantie tegenover onverdraagzaamheid en hebben we (op zijn initiatief zelfs) contractueel vastgelegd dat hij op ons festival zijn extrem(istisch)e uitlatingen achterwege zal laten”, klonk het toen.

De Raad van Bestuur heeft de programmering echter toch herzien en stuurde volgend statement de deur uit:

Als multiculturele organisatie draagt Reggae Geel verdraagzaamheid hoog in het vaandel. Zowel de Raad van Bestuur, alle medewerkers en ook het publiek zijn zeer ruimdenkend en sociaal bewogen.

De reden om Sizzla te programmeren is gepaard gegaan met een aantal afwegingen. Uiteraard waren wij ons er toen ter degen van bewust dat Sizzla een extraverte artiest is. Er zijn diverse maatregelen genomen om de artiest toch te boeken en zijn fans tegemoet te komen door Sizzla te laten optreden op Reggae Geel. Uiteraard wisten wij dat deze artiest in het verre verleden homofobe uitspraken heeft gedaan maar na mondeling contact met de artiest is er bevestigd dat hij dit de laatste jaren had afgezworen. We kunnen hier verwijzen naar zijn optreden in VK in Molenbeek op 11 november 2014 dat vlekkeloos is verlopen.

Bij het boeken van Sizzla was er nog niets bekend van het filmpje dat werd opgenomen in een nachtclub in Kingston Jamaica in januari 2016 waarin Sizzla zeer controversiële en homofobe uitspraken doet. Als organisatie distantiëren wij ons ten zeerste van deze uitspraken.

Ondanks dat er in het contract duidelijk gestipuleerd is dat er geen homofobe uitspraken op Reggae Geel zouden gebeuren heeft de Raad van Bestuur beslist om Sizzla te annuleren .

Momenteel wordt er hard gewerkt aan het vinden van een vervangende act waarmee we hopen zijn teleurgestelde fans tegemoet te komen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content