Record Store Day: de opmerkelijkste internationale releases

Van een heruitgave van een Stones-EP uit 1964 langs de special edition van The White Stripes’ ‘Elephant’ tot een onuitgegeven, recent nummer van Nick Cave. Aan opmerkelijk uitgaves geen gebrek op RSD.

Side By Side Naar jaarlijkse gewoonte perste Warner Music ook voor deze editie van Record Store Day een verzameling songs van de mooiste en verrassendste artiesten uit zijn catalogus op vinyl. Alleen: je weet pas wat je aangekocht hebt als je de plaat thuis afspeelt.

Brian Eno, Nicolas Jaar, Grizzly Bear Brian Eno, ooit één van de drijvende krachten achter Roxy Music, in combinatie met indie-talenten Nicolas Jaar en Grizzly Bear, dat kan alleen maar vuurwerk geven. Exclusief voor Record Store Day remixte de electrohype Nicolas Jaar ‘Lux’ van Brian Eno en ‘Sleeping Cute’ van Grizzly Bear.

Cream – Royal Albert Hall London May 2,3,5,6 2005 Cream, de groep rond Eric Clapton en de architect van het begrip powertrio, speelde in 2005 vijf reünieconcerten in de Royal Albert Hall in London. De groep komt nu op de proppen met een cremekleurige vinyluitgave van het optreden.

Moby & Mark Lanegan – Lonely Night De Amerikaanse popnerd Moby en rockveteraan Mark Lanegan zijn ter ere van Record Store Day samen in de studio gekropen. Het resultaat, ‘Lonely Night’, wordt uitgebracht op Little Idiot, het label van Moby. De wondermooie videoclip bij de samenwerking prijkt al op Youtube.

Nick Cave – Animal X

Dit onuitgegeven nummer van Nick Cave en zijn Bad Seeds werd opgenomen in La Fabrique in Frankrijk, tijdens de opnames van hun laatste album ‘Push The Sky Away’. Het nummer zit verpakt in een zeven inch plaat, en de verkoop ervan wordt beperkt tot één exemplaar per persoon.

Notorious BIG – Ready To Die Notorious B.I.G., aka Big Poppa, brengt postuum zijn debuutalbum ‘Ready To Die’ uit, verspreid over twee LP’s. Op zich geen wereldschokkend nieuws, ware het niet dat de platen van Biggie exclusief in een gouden versie verkocht worden.

Reservoir Dogs Soundtrack Een constante in het werk van Quentin Tarantino is zijn gevoel voor verbluffende soundtracks. De nummers bij Reservoir Dogs zijn daar het perfecte voorbeeld van. Speciaal voor Record Store Day is de muziek beschikbaar in een gele, blauwe, bruine, oranje, witte en roze vinyluitvoering. U snapt de verwijzing wel.

Rolling Stones – Five By Five ‘Five By Five’, vijf nummers gespeeld door vijf jongens. The Rolling Stones komen met een heruitgave van hun EP uit 1964, die snel volgde na de release van hun debuutalbum. Het is de eerste keer, sinds zijn oorspronkelijke release, dat de EP nog eens uitkomt.

Flaming Lips – Zaireeka Voor Record Store Day komen de Flaming Lips maar al te graag verrassend uit de hoek. ‘Zaireeka’ bevat vier LP’s. Om de plaat volledig te kunnen horen, moet je die allemaal simultaan afspelen.

The White Stripes – Elephant Jack White mag, als internationaal boegbeeld van Record Store Day, niet ontbreken aan dit lijstje. The White Stripes – inmiddels opgedoekt – vieren de tiende verjaardag van hun album ‘Elephant’ met twee speciale uitgaves, één met een zwart-rode hoes en één in het wit.

Earache Records – The world’s shortest album Het metallabel Earache Records komt met ‘het kortste album ooit’: in 83 seconden tijd passeren 13 grindcorenummers de revue.

MGMT – Alien Days MGMT brengt ter ere van Record Store Day ‘Alien Days’ uit, een nummer dat vermoedelijk ook te horen zal zijn op hun door Aphex Twin beïnvloede album dat in de maak is. ‘Alien Days’ verschijnt niet op vinyl maar … op cassette. MP3-code inbegrepen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content