Record Store Day: De evenementenkalender

Record Store Day, op zaterdag 20 april, betekent natuurlijk een resem vette speciale vinylreleases, maar voor de muziekliefhebber die wat krap bij kas zit, valt er die dag ook heel wat te beleven, onder andere in Gent en Antwerpen.

Op zaterdag 20 april is het weer Record Store Day, de dag waarop onafhankelijke platenzaken wereldwijd worden gevierd door zowel consument, producent als distributeur. Kortom, een dag waarop je je fetisj voor vinyl niet onder stoelen of banken hoeft te steken. Op het programma staan speciale releases, optredens bij de lokale platenboer en enkele unieke projecten.

Voor de vierde Belgische Record Store Day -in Amerika werd het fenomeen zes jaar geleden al geïntroduceerd- zijn er over de hele wereld zo’n 2000 platenzaken, met Jack White (Amerika) en Triggerfinger (Benelux) als ambassadeurs van dit jaar, die de krachten bundelen om hun favoriete bezigheid te eren. Knack Focus maakt voor u een overzicht van de niet te missen evenementen op Belgische bodem.

OOST-VLAANDEREN: Gent

In Gent zijn er naar goede gewoonte weer een hele boel muziektempels waar menig vinylliefhebber zijn dag kan slijten. Zo is er opnieuw een collaboratie tussen Democrazy en café Vooruit, waar tussen 11u en 20u optredens en signeersessies van een hele resem aan Belgische artiesten plaatsvinden.

Op het programma staan: Bed Rugs, Bent Van Looy, Dans Dans, Dez Mona, Douglas Firs, Gew Bits, Float Fall, Ian Clement, Jan Swerts, Maya’s Moving Castle, Maura Pawlowski, Mean, Protection Patrol Pinkerton, The Rythm Junks, Roland, Sherman, Sir Yes Sir en The Van Jets. (Toegang: gratis)

Ook KASKcinema en Ladda doen hun duit in het zakje, en presenteren om 20u30 de documentaire ‘Last Shop Standing: The Rise, Fall and Rebirth Of The Independent Recordstore’, die de opkomst en ondergang van vinylwinkels in Groot-Brittannië in beeld brengt. Een twintigtal platenshopeigenaars vertellen hun verhaal, maar ook muzikanten als Richard Hawley, Paul Weller en Johnny Marr komen aan bod. (Toegang: 5€/ studenten, werklozen, 65+, HoGent personeel: 3€)

Platenzaak Vynilla kan zoals altijd ook niet ontbreken op Record Store Day. Daar wordt entertainment voorzien in de vorm van bluesgitarist Tiny Legs Tim, Gentse singer-songwriter Reena Riot en ‘Antwerps duo met een “Twin Peaks” sound’ Echo Beatty. (Toegang: gratis)

Vynilla’s collega Wool-E maakt er meteen een volledig weekend van, en boekt zowel bands op zaterdag en zondag. Op de eerste dag komen twee Antwerpse groepen met ballen, Sol19 en Lizard Smile, langs, de dag erna is het wat rustiger met het unieke popproject True Zebra van Kevin Strauwe, en de Fransmannen van AVGVST.

ANTWERPEN

Naast Gent is ook Antwerpen dit jaar een van de belangrijkste scenes van Record Store Day. In de vroege namiddag kan je terecht in de Vinyl Touch, waar Horses en het onlangs internationaal geprezen Leuvense Float Fall te bewonderen vallen.

Ook Tune-Up stelt een aangename line-up voor met recent psychedelisch talent en supergroep Dans Dans, bestaande uit Bert Donckx van Flying Horseman, Fred Jacques van Lyenn en Steven Cassiers van Dez Mona. De band komt er haar nieuwe plaat voorstellen. Daarnaast komen ook Matt Watts & The Calicos, Minguz en indiegroep Buffoon langs.

Buffoon maakt diezelfde dag ook een stop in platenzaak FatKat, waar later op de dag nog 5 Belgische artiesten spelen. Mensen die liever eens verrast willen worden, spenderen hun namiddag best in Coffee & Vinyl, dat naast een optreden van Bed Rugs en Few Bits ook een surprise act op het menu heeft gezet. En wie altijd al eens een handtekening van Marcel Vanthilt op zijn kast wou tentoonstellen, rept zich tussen 13u en 15u naar Wally’s Groove World, waar Arbeid Adelt! en Bene Gesserit een signeersessie houden. (Toegang: gratis)

Daarnaast worden ook in Hasselt, Kortrijk en Oostende optredens georganiseerd ter ere van Record Store Day. Hier volgt een lijst van alle deelnemende Belgische platenzaken volgens de Belgische website van Record Store Day:

Antwerpen: Backtrack, Coffee & Vinyl, Fatkat, K-Records Dj Shopy, Technology Factory, The Vinyl Touch, Tony’s Muziekhuis, Tune Up, VDP-Records, Wally’s Groove World

Brussel: Caroline, Cook & Book, Groupil-o-Phone, Hors Series, Pêle-Mêle, The Collector

Limburg: CD-Shop Pick Up, Giga Swing

Oost-Vlaanderen: Music House, Music Mania, Music Zombie, Retro Vinyl Lounge, Vynilla, Wool-E Shop

West-Vlaanderen: Compact Center, Popcornmusic Vinyl Store, Rombaux, Topdisc, Wall Of Sound

Vlaams-Brabant: Bilbo, Funtime Records, Sax, United Scooters

Waals-Brabant: Pêle-Mêle Waterloo

Luik: Livre Aux Tresors

Luxemburg: Black Records, CD Buttek, Park Music

Namen: Jukebox, Lido Muqisue

(JD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content