Record Store Day: Belgische releases

Zaterdag 20 april is het Record Store Day, de wereldwijde feestdag ter ere van platenwinkels. Op die dag kan de vinylliefhebber genieten van allerlei optredens en evenementen, maar ook enkele speciale uitgaves op de kop tikken. Een overzicht van de Belgische releases.

Triggerfinger

Als Benelux-ambassadeur van de actie komt de groep maar al te graag met een exclusieve plaat op de proppen komen. Triggerfinger brengt een 10 inch plaat op de markt met op de ene zijde een livecover van Neil Youngs ‘Driveby’ en op de andere twee nummers uit de soundtrack van de film ‘Offline’.

Netsky feat. Billie

De Edegemse dj Netsky brengt voor Record Store Day een LP van ‘You Can Only Live Today’ uit. Het vroegere ‘Puppy’ werd aangepast met de catchy zang van de Belgische Billie en heeft ondertussen alle Belgische dansvloeren doen ontploffen. De plaat bevat zowel ‘Puppy’, als ‘You Can Only Live Today’ en de kakofonische remix door het Belgisch talent Modek. De speciale editie wordt maar 400 keer afgedrukt.

Float Fall

Bronzen medaillewinnaars op Humo’s Rock Rally 2012. Vastgelegd door PIAS Recording Belgium. Een EP geproducet door Justin Gerrish, die al samenwerkte met Vampire Weekend en The Strokes. Met ‘Someday’ uitverkozen door het Britse muziekmagazine Q tot single van de dag. Float Fall is de naam en de single ‘Someday’ ligt op Record Store Day in de winkels.

dEUS

De groep rond Tom Barman komt met een speciale 12 inch LP van ‘ Suds & Soda’, nummer twee in ‘De 100 van Eigen Kweek’ en een jaarlijkse klant in de ‘Tijdloze 100’ van Studio Brussel. De plaat bevat ook nog de nummers ‘Texan Coffee’, ‘Secret Hell’ en ‘Furniture In The Far West’. Op 6 mei volgt er de heruitgave van de albums ‘Worst Case Scenario’, ‘In A Bar, Under The Sea’, ‘The Ideal Crash’.

PIAS

Het grote label kan op de feestdag der vinyl niet achterblijven en lost drie nieuwe LP’s. Girls In Hawaii laat voor de eerste keer nieuwe nummers horen op de ‘Misses’ EP. Dez Mona verrast met het dansnummer ‘Tidebreaker’ en liveversie van ‘Didn’t It Rain’ en ‘Suspiscion’. Van dat laatste is ook de radio-edit inbegrepen op de plaat. Paon, de nieuwe samenwerking tussen The Tellers en Lucy Lucy, brengt vier nieuwe nummers uit, waaronder hun debuutsingle ‘Shine Over Me’.

Trixie Whitley

Deze release komt exclusief uit op vinyl. ‘Like Ivy’ bevat vier nummers, die niet op Whitleys debuutalbum stonden. Zo staan er op de B-kant de singles ‘A Thousand Thieves’ en ‘I’d Rather Go Blind’. De A-kant bevat het titelnummer en een persoonlijke live-favoriet van Trixie, ‘Strong Blood’, dat niet op het album is geraakt.

The Van Jets

Hun opnamesessie met de dancefreak Papillon van The Subs heeft duidelijk zijn sporen nagelaten bij The Van Jets. Voor Record Store Day lieten ze de single ‘Broken Bones’ remixen door bevriende dj’s. De namen van de mannen achter de draaitafels zijn Moonlight Matters, Blende en Blatan.

Turntable Sounds

Het West-Vlaamse label Turntable Sounds komt met maar liefst zeven LP’s op de proppen.

– NTrek & Guests – Wuk Ep (hiphop, 164 exemplaren)

– Retired Punx – Stekkerdroad (punk, 163 exemplaren)

– Sjoko – E.L.M.O. (jungle, 167 exemplaren)

– The Frozen Park – Into The Hollow Dark (electronic body music, 169 exemplaren)

– DJ Grazzhoppa – All Things ‘G’ (hiphop, 189 exemplaren)

– The Hardest – Truth Revised (metal, 168 exemplaren)

– Death Enter My Ocean – Death Collective: Part One (post metal, 166 exemplaren)

Vynilla Vinyl

De Gentse platenwinkel volgt het idee van Turntable Sounds en komt met twee eigen uitgaves naar buiten. De eerste uitgave is de LP ‘TLT’ van de singersongwriter Tiny Legs Tim, die op 125 exemplaren werden gedrukt. Samen met de plaat krijg je ook een cd met vijf onuitgegeven nummers. De tweede uitgave is het beperkte aantal van 75 exemplaren van ‘Dirty Beaches’ van Echo Beatty. Die LP verschijnt in opvallend, doorschijnend groen.

Compact Disk Dummies

Na hun gehypete ‘wasserettetour’ komt Compact Disk Dummies uit met een speciale uitgave van de EP ‘Mess With Us’. De winnaars van de recentste Humo’s Rock Rally versmelten op hun debuut de draden van hun elektronica met het stevigste dat rock te bieden heeft. De 12 inch EP wordt samen met een poster van de groep verkocht.

Oscar and the Wolf / Horses

Deze beperkte oplage wordt gedeeld door Oscar and the Wolf en de recent door Pias getekende Horses. Oscar and the Wolf brengt de livefavoriet ‘Moonshine’, een delicaat, beangstigend en door piano gedreven nummer. Horses introduceert zichzelf met ‘Dark Darker’, de eerste single van hun debuutalbum.

Douglas Firs

De groep is het soloproject van Gertjan Van Hellemont, de gitarist die The Bony King Of Nowhere op het podium gezelschap houdt. Voor Record Store Day verschijnt een speciale editie van zijn gelijknamige debuutalbum ‘Shimme & Glow’, een plaat vol mooie, beeldende americana-nummers.

The Shakes

Op ‘Shoot Me Baby’ staat vooral onuitgegeven muziek van The Shakes, de psychedelische bluesrockband rond multi-instrumentalist Alain Verdier uit de periode 1967-1969. De gitarist toen was Dany Lademacher, die later de rechterhand werd van Herman Brood en mede-auteur is van zijn grootste hits. Van ‘Shoot Me Baby’ verschijnen er maar 250 exemplaren.

Arbeid Adelt! / Bene Gesserit

300 stuks, dat is het maximum aantal exemplaren dat er van deze LP wordt gedrukt. Arbeid Adelt! en Bene Gesserit staan allebei op de plaat, met enkel nummers die voordien alleen op cassette zijn uitgekomen. 75 exemplaren zullen door de artiesten gesigneerd worden in de platenwinkel Wally’s Groove World in Antwerpen.

Dans Dans

Deze band grijpt Record Store Day aan om twee platen uit te brengen. De stijl van de groep, rond Bert Dockx (Flying Horseman), Fred Lyenn (Lyenn) en Steven Cassiers (Dez Mona), wordt omschreven als garage jazz, psychedelische blues en extatische soundtracks. De LP’s verschijnen in een beperkte oplage van 200 stuks. (XVdL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content