Rechtbank beslist: Sabam moet hogere tarieven voor festivals intrekken

© Wouter Van Vaerenbergh

Met haar recente prijsstijging voor concerten en festivals maakt auteursrechtenorganisatie Sabam zich schuldig aan oneerlijke marktpraktijken. Dat heeft de Brusselse rechtbank van koophandel beslist na een vordering van een coalitie van concert- en festivalorganisatoren.

In de loop van 2016 kondigde Sabam eenzijdig nieuwe, verhoogde tarieven aan inzake de inning van auteursrechten, dit zowel voor festivals als voor concerten. De nieuwe tarieven, die tot 35 procent hoger lagen dan de vorige, gingen in vanaf begin 2017. Intussen stapte een coalitie van concert- en festivalorganisatoren, met onder meer Live Nation, Greenhouse Talent, PSE Belgium en de Federatie van Muziekfestivals in Vlaanderen, naar de Brusselse rechtbank van koophandel.

Die geeft de organisatoren nu gelijk én legt Sabam een dwangsom op van 5000 euro per dag. ‘De stakingsrechter stelt vast dat Sabam zich schuldig maakt aan oneerlijke marktpraktijken door de tarieven voor festivals te verhogen’, is te lezen in het vonnis. De auteursrechtenorganisatie houdt volgens de rechter ook te weinig rekening met het percentage van de op concerten en festivals uitgevoerde nummers dat effectief in het repertoire van Sabam zit.

‘De sector is opgelucht dat zij nu eindelijk gehoord is in haar verzuchting om de inningen van Sabam terug te brengen tot wat zij behoren te zijn, met name inningen van auteursrechten’, klinkt het in een persbericht de Federatie van Muziekfestivals in Vlaanderen. ‘Het tariefmodel zal in elk geval grondig moeten worden hertekend.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content