Recensie Nine Inch Nails (**): De neerwaartse spiraal

(20u30, Main Stage) Trent Reznor en co begonnen én eindigden sterk, maar vervielen tussenin in muzikale krachtpatserij.

PLUS

Na een sabbatperiode van vier jaar, komen Nine Inch Nails binnen ruim twee weken met hun achtste studioalbum ‘Hesitation Marks’ op de proppen. Dat smeekte om een tweede doortocht op Pukkelpop – vreemd genoeg speelden ze er enkel in 2007, hoewel ze al sinds eind de jaren ’80 actief zijn.

Eén ding was van meet af aan duidelijk: They came back haunted. De diepdonkere industrial van spierbundel Trent Reznor en co werd verpakt in een epilepsieverwekkend, door stroboscopische effecten gedreven lichtspektakel dat geheel in lijn lag met de griezelige laatste NIN-clip van de hand van David Lynch.

Vroeg in de set kwamen de nieuwe singles ‘Copy Of A’ en ‘Came Back Haunted’ voorbij: veel electro, weinig gitaar. Dat veranderde snel, toen het furieuze ‘March of the Pigs’ en het dreigende ‘Piggy’ uit ‘The Downward Spiral’ – de iconische tweede van Nine Inch Nails – afgestoft werden. Even indrukwekkend was het slotakkoord genaamd ‘Head Like a Hole’.

MIN

Het middenstuk was dan weer een stuk minder hoogstaand. Dat soort muzikale krachtpatserij hadden we al iets te vaak van hen gezien. Onbegrijpelijk ook dat Reznor en de zijnen een oerklassieker als ‘Hurt’ links lieten liggen.

Laten we eerlijk sinds: sinds ‘The Downward Spiral’ ging het meestal in een neerwaartse spiraal voor Nine Inch Nails – de jongste twee platen ‘Ghost I-IV’ en ‘The Slip’ kun je bezwaarlijk als meesterwerken bestempelen. Laat ons hopen dat de pauze hen deugd gedaan heeft, en dat ze met ‘Hesitation Marks’ weer teruggrijpen naar hun beginperiode. Het was immers dankzij hun vroeger werk dat Nine Inch Nails overeind bleven in Kiewit.

HOOGTEPUNTEN

‘March of the Pigs’, ‘The Hand That Feeds’, ‘Head Like a Hole’.

QUOTE

‘Bow down before the ones you serve, you’re going to get what you deserve’, keelt Reznor in ‘Head Like a Hole’, waarna hij zijn gitaar stuk gooit tegen één van de gigantische LED-panelen. Zo doe je dat in stijl, meneer Daan.

Michael Ilegems

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content