Recensie Franz Ferdinand (****): Vanaf nu spreekt iedereen Franz

Vier jaar was het stil geweest rond Franz Ferdinand, maar het publiek had de artrockers uit Glasgow duidelijk nog niet uit zijn geheugen gewist. Het was dus een blij weerzien op Pukkelpop. Een feestje van begin tot eind.

(20u15, Main Stage)

Vier jaar was het stil geweest rond Franz Ferdinand, maar het publiek had de artrockers uit Glasgow duidelijk nog niet uit zijn geheugen gewist. Het was dus een blij weerzien op Pukkelpop. Een feestje van begin tot eind.

PLUS

Volgende week brengen de Schotten met ‘Right Thoughts, Right Words, Right Action’ hun vierde cd uit. Het is een back to basics-plaat waarop ze de tussen eighties wave en punkfunk laverende sound uit hun begindagen weer hebben opgevist. In tegenstelling tot wat we hadden verwacht hielden Alex Kapranos en de zijnen in Hasselt het deksel echter nog stevig op de doos. De enkele keren dat ze toch een nieuwe song loslieten -‘Evil Eye’ en het jachtige ‘Bullet’ bijvoorbeeld- bleek duidelijk dat die tussen de vertrouwde nummers zeker niet uit de toon vielen.
Zodra Franz Ferdinand op het podium verscheen, leek het alsof iemand een handvol munten in de gleuf van een denkbeeldige jukebox had laten glijden. De groep speelde strak en snedig en de stuiterende hits volgden elkaar in hoog tempo op: ‘The Dark of the Matinee’, ‘No You Girls’, ‘Michael’, het wiegende ‘Walk Away’, en naar het einde toe ‘This Fire’, ‘Take Me Out’ en ‘Ulysses’. Er werd gedanst, gesprongen en uit volle borst meegezongen. Tijdens ‘Can’t Stop Feeling’ maakte de groep zelfs een uitstapje naar ‘I Feel Love’ van Donna Summer.
“I like the flying saucers”, riep gitarist Nick McCarthy aan het begin van de show. Daarmee verwees hij naar de draagkartons voor bierbekertjes die met honderden tegelijk door toeschouwers de lucht in werden gekeild en ufo-gewijs rondjes draaiden boven de festivalweide. Yep, zo’n concert was het: eentje dat een kamerbrede glimlach op je gezicht toverde. Na afloop was er slecht één conclusie mogelijk: Franz is een schone taal.

MIN

Was een symbool dat, zaterdag althans, in de rekenkunde van Franz Ferdinand niet voorkwam.

HOOGTEPUNTEN

‘This Fire’, ‘The Dark of the Matinee’, Take Me Out’…

QUOTE van Alex Kapranos: “Pukkelpop, you’re looking fine!”

Dirk Steenhaut

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content