Recensie: Dag 3 @ Lokerse Feesten

© Piet Goethals

Metalheads die na Graspop te kampen hadden met afkickverschijnselen konden zondag terecht op de Lokerse Feesten voor onder andere Ugly Kid Joe, Fear Factory, Danzig with Doyle en Sabaton.

Metalheads die na Graspop te kampen hadden met afkickverschijnselen kunnen nog altijd terecht op de Lokerse Feesten waar ook dit jaar weer 2 dagen gereserveerd werden voor het zwaardere werk. Headliner Mötorhead mocht dan wel zijn kat gestuurd hebben, toch werd het een zeer geslaagde derde festivaldag.

De menigte werd wakker geschud door Philm, de nieuwe band van ex-Slayer Dave Lombardo. Hier en daar begonnen al wat slaperige hoofden mee te schudden op deze trashy hardcore maar de meerderheid van het publiek was er duidelijk nog niet klaar voor.

U had duidelijk nood aan iets rustiger en dat werd u aangeboden door Ugly Kid Joe. Deze Amerikanen katapulteerden iedereen terug naar de jaren ’90 met een nostalgisch uurtje hair metal. Hun songs zijn duidelijk schatplichtig aan Guns & Roses en met Cats in the Cradle brengen ze ook de verplichte balad maar het klinkt allemaal net iets te poppy om de echte metalheads te bekoren.

U vroeg echte metal? Wel, u kreeg echte metal dankzij Anvil. Dit Canadees trio heeft sinds 1981 maarliefst 18 CD’s op hun naam staan maar slaagde er nooit in om door te breken. Door de trieste documentaire The Story of Anvil uit 2009 werd de band dan toch ontdekt door het grote publiek maar ze bleven meer hype dan band. En tijdens hun set werd nogmaals pijnlijk duidelijk waarom ze nooit echt zijn doorgebroken. Hun heavy metal klinkt zeer eentonig en mist originaliteit, en het trucje met de vibrator heeft nu iedereen ondertussen wel gezien.

Next on stage: Fear Factory. Industrial metal van de bovenste plank die met zijn strakke geluidsmuur over het publiek walst. U keek goedkeurend en bleef met suizende oren en een honger naar meer achter.

Meer kreeg u in de vorm van Trivium, metalcore van de jongste generatie die zowat elke metalhead weet te pruimen. U brulde luidkeels mee met hits uit hun jongste worp In Waves en ouder materiaal zoals Becoming the Dragon. Trivium veroorzaakte ook als eerste band van de dag een borsten-flash moment, wat nog eens een extra pluim verdient.

De jonge garde maakte dan plaats voor de oude rotten in het vak: Danzig with Doyle. Na 30 jaar staan deze heren van The Misfits eindelijk nog eens samen op een podium voor een Best Of- Tournee. De grote kaai kleurde volledig zwart en de vrouwen en kinderen werden een uur lang opgesloten want deze staalharde punk is niet voor gevoelige zieltjes. Het gitarenwerk klinkt nog altijd even straks als vroeger, al moeten we wel toegeven dat er serieus was roest op Glenn Danzig zijn stem begint te komen.

En dan hadden we nog de headliner tegoed, die verklaarde meteen waarom we al heel de dag leger-outfits om ons heen zagen. Het Zweedse viking-leger van Sabaton bestormde het podium en zette al van bij het eerste nummer heel de Grote Kaai in lichterlaaie. De pyro-technics en lichtshow passen perfect bij hun sound die metal combineert met meezingbare Songfesitval-pop. Sweden, 10 points. De ene hit na de andere wordt op het publiek afgevuurd terwijl zanger Joakim Brodén als een hyperkinetische acrobaat over het podium springt. Wanneer na een tijdelijke verovering de vlammenzee langzaam uitdooft keert ook de rust terug in Lokeren.

Dennis Loquet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content