Ramones-debuutplaat haalt na 38 jaar eindelijk goud

Al speelden de Ramones zo snel, het goud ontbrak hen wel. Maar 38 jaar na de release, op 23 april 1976, heeft hun debuutalbum ‘Ramones’ uiteindelijk goud behaald in de VS.

Al speelden de Ramones zo snel, het goud ontbrak hen wel. Maar 38 jaar na de release, op 23 april 1976, van het debuutalbum van de toen twee jaar oude formatie, heeft de elpee ‘Ramones’ – een titel even eenvoudig als de lyrics van de band – uiteindelijk goud behaald in de VS.

Concreet: na bijna 40 jaar zijn eindelijk meer dan 500.000 exemplaren van de legendarische elpee over de Amerikaanse toonbank gegaan.

Het album toont op de cover de vier originele bandleden in hun bekende punk-pose voor een met graffiti volgespoten muur. Van die vier zijn er intussen al drie overgestapt naar Nirvana: Joey in 2001, Dee Dee in 2002 en Johnny in 2004. Enkel drummer Marky houdt het nog in het aardse tranendal vol.

Dat het 38 jaar geduurd heeft, ligt deze keer niet aan de recensenten: het merendeel van hen was destijds vaak laaiend enthousiast. Helaas zaten de grootste fans over de oceaan, in het Verenigd Koninkrijk. Het album geldt dan ook als de geboorte van de (Amerikaanse) punkmuziek. Desondanks verkocht ‘Ramones’ amper 6.000 exemplaren in zijn eerste jaar. Hoogste plaats op de Billboard chart: plaatsje 111, na onnoemelijk veel muziek die de tand des tijds absoluut niet heeft kunnen doorstaan.

‘Ramones’ telt enkele pareltjes, zoals het beginnummer ‘Blitzkrieg Bop’, ‘Judy is a punk’ en het (s)lijmerige ‘Now I wanna sniff some glue’.

Mogelijk vonden sommige muziekliefhebbers het album te kort om er hun dollars aan te besteden: ‘Ramones’ telt dan wel veertien nummers, maar die worden er wel, in wat later de typische Ramonesstijl werd genoemd, op minder dan een half uur doorgejaagd.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content