Quid de zomerhit? Conquest of Paradise

Nog tot eind augustus halen we elke dag een zomerhit onder het stof vandaan. Vandaag: Conquest of Paradise van Vangelis.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

DE ARTIEST? Vangelis

DE HIT? Conquest of Paradise

HET JAAR? 1995

DE IMPACT? Een grote hit, maar dan drie jaar later dan voorzien.

Het Eurovisiesongfestival heeft één ding gemeen met hitlijsten in de zomer: het kan er wel eens fout aan toe gaan. U weet vast nog wel dat we in 2008 Ishtar, een folkgroep met een frontvrouw in een circustent, naar Belgrado stuurden? En dat O julisi na jalini wel degelijk in een verzonnen taal was geschreven? Juist ja, die oorwurm. Blijkbaar kunnen we een willekeurige lettergrepencombinatie op tijd en stond wel waarderen, want ook in 1995 domineerde een nummer in een niet-bestaande taal de hitlijsten. Maar laten we vooral beginnen bij het begin.

Dat begin ligt niet in 1995, maar drie jaar eerder. In 1992 is het namelijk 500 jaar geleden dat Christoffel Columbus Amerika ‘ontdekte’. Een mooi moment om over Columbus een film te maken, denk je. Helaas wordt 1492: Conquest of Paradise een gigantische flop. Ook de soundtrack van de Griekse muzikant Vangelis blijft onopgemerkt. Een bijzondere filmscore was het wel. Waar andere filmcomponisten grote symfonische orkesten lieten aanrukken, werd de sound van Vangelis voor een groot deel bepaald door synthesizerklanken. En dan was er dus dat verzonnen taaltje, waarvan we allemaal dachten dat het Latijn was.

In nòreni per ìpe

in noreni coràh

tiràmine per ìto

ne domina

Flash forward naar 4 oktober 1994. De Duitser Henry Maske, voormalig Olympisch bokskampioen, staat op het punt om zijn wereldtitel bij de halfzwaargewichten te verdedigen tegen Ian Barkley. Om zijn tocht naar de ring te begeleiden, kiest hij een bijzonder lied. Geen Eye of the Tiger of andere rockklassieker zoals veel boksers, maar… Conquest of Paradise, de titelsong van Vangelis’ soundtrack. Maske wint en de televisiekijkers vallen als een blok voor het nummer. Warner Music brengt het dan ook opnieuw uit in onder andere Duitsland, Nederland en België. Bij onze noorderburen worden er 100 000 exemplaren van Conquest of Paradise verkocht, bij ons kampeert het nummer acht weken op de eerste plaats van de hitlijsten.

En Henry Maske? Die tekende een contract met Warner Music, waarin stond dat hij in de toekomst alleen nog muziek van Warner zou gebruiken bij zijn opkomst in de ring. In 1997, bij zijn afscheidsgevecht, draagt Maske zo opnieuw zijn steentje bij aan een grote hit door op te gaan op de tonen van Time to Say Goodbye van Andrea Bocelli en Sarah Brightman. De Engelse versie van Con te partirò brak bij ons niet veel potten in de hitlijsten, maar werd wél opnieuw een hit in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. (JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content