Quid de zomerhit? Alexandrie, Alexandra van Claude François

Claude François en zijn Claudettes © -

Nog tot eind augustus halen we elke dag een zomerhit onder het stof vandaan. Vandaag: Alexandrie, Alexandra van Claude François.

Een gouwe ouwe, een fout disconummer, een iconische Franse chanson: hoe je ‘Alexandrie Alexandra’ ook wil beschrijven, het blijft een van de populairste zomerhits aller tijden. Wiegen met die heupen en zwaaien met die vuisten!

DE ARTIEST? Claude François

DE HIT? Alexandrie, Alexandra

HET JAAR? 1977-1978

Op de dag van zijn begrafenis, woensdag 15 maart 1978, lag de laatste single van Claude François in de platenwinkels: Alexandrie, Alexandra, een muzikale ode aan zijn geboorteland Egypte. Een single die legendarisch zou worden, mede dankzij het bijhorende swingende discodansje. In de clip zien we Clo-Clo en zijn Claudettes zwaaien met hun armen en vuisten dat het een lieve lust is. Een vrolijkere grafrede hebben we nog nooit gezien.

Het nummer neemt ons mee naar het geboorteland van de zanger. De wind in de zeilen, we varen naar Egypte!

Alexandrie, waar de liefde danst met de nacht

Ik heb meer eetlust dan een barracuda

Ik drink de hele Nijl op als je me geen blik waardig gunt


Vanavond heb ik koorts en sterf jij van de kou

Vanavond dans ik, dans ik, dans ik tussen je lakens

Claude François stierf op een erg ongelukkige manier. Toen hij staand in een gevuld bad een loszittende lamphouder wilde rechtzetten, perfectionistisch als hij was, werd hij geëlektrocuteerd. Hij werd slechts 39 jaar. Een niet zo glamoureus einde voor de blonde zanger.

Dat zijn laatste single een verwijzing was naar zijn eerste levensjaren is dan ook ironisch. In 1939 werd hij immers geboren in Egypte. Zijn vader, een Fransman, werkte er op het Suezkanaal. Zijn moeder was van Italiaanse afkomst en was huisvrouw. Toen het Suezkanaal in 1956 werd genationaliseerd door president Nasser keerde het gezin François terug naar Europa. De vader van Clo-Clo werd ziek en het rijkelijke leventje dat ze in Egypte hadden werd ingeruild voor een periode van financiële onzekerheid. De zanger moest de taak als gezinshoofd overnemen. De jonge François nam een job aan als drummer in een luxehotel. Het muzikantenleven was te min voor de vader van François en hun relatie verzuurde.

Egypte was dus voor François de meest zorgeloze periode uit zijn leven. Een periode die met recht en rede wordt geëerd in Alexandrie, Alexandra.

Laat ons van de gelegenheid gebruik maken om de danspasjes van Alexandrie, Alexandra te memoriseren en op de volgende bruiloft of fuif onze beste discomoves boven te halen. Hieronder doen Clo-Clo en zijn Claudettes het nog even voor.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

(LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content