Pussy Riot veroordeeld tot twee jaar cel

© AFP

De drie jonge vrouwen van de Russische punkgroep Pussy Riot zijn elk tot twee jaar cel veroordeeld.

Een rechtbank in Moskou heeft de drie leden van de Russische punkgroep Pussy Riot elk tot twee jaar opsluiting veroordeeld na hun protest tegen president Vladimir Poetin in een kerk in de Russische hoofdstad. Rechter Marina Syrova gaf de straf wegens “hooliganisme dat door religieuze haat” was ingegeven. In de twee jaar cel zijn de bijna zes maanden voorarrest verrekend.

Vonnis aanvechtenDe advocaten van Pussy Riot willen het vonnis aanvechten dat over drie leden van de Russische punkgroep geveld is. Het parket had voor Nadezjda Tolokonnikova (22), Jekaterina Samoetsevitsj (30) en Maria Alechina (24) drie jaar cel gevorderd, terwijl de verdediging de vrijspraak had gevraagd.

Veroordeeld voor ‘punkgebed’
Richter Syrova had meer dan twee-en-een-half uur nodig om het vonnis voor te lezen. Daarin verweet ze de artiesten van Pussy Riot dat ze met hun protest op 21 februari in de Christus-Verlosserkathedraal in Moskou de gevoelens van de gelovigen op grove wijze gekwetst hadden. De groep had in de kathedraal een punkgebed tegen Poetin en de Russisch-orthodoxe patriarch Kirill opgevoerd.

Wereldwijde kritiek op veroordeling
Voor het gerechtsgebouw protesteerden aanhangers van de groepsleden. Tientallen mensen werden opgepakt. Wereldwijd werd kritiek geleverd op de schuldigverklaring. De mensenrechtenafgevaardigde van de Russische regering, Vladimir Loekin, noemde het vonnis onrechtvaardig.

Amnesty International beschouwt de vrouwen als politieke gevangenen. Toehoorders in de zaal riepen “schande!” na de bekendmaking van de strafmaat.

Ook Catherine Ashton, de hoge vertegenwoordiger van het buitenlands beleid van de EU reageert scherp op de veroordeling. “De straf voor de drie leden van de Russische punkband Pussy Riot is disproportioneel. Bovendien vloekt de strafmaat met Ruslands internationale verplichtingen wat betreft vrijheid van meningsuiting. Respect voor de mensenrechten en voor de rechtsstaat is een onmisbaar onderdeel van de Europees-Russische relaties.”

Tuybens: ‘Reynders moet stappen ondernemen in Raad van Europa’
Voor sp.a-Kamerlid Bruno Tuybens moet minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders tegen Rusland stappen ondernemen in de Raad van Europa nu de leden van punkband Pussy Riot veroordeeld zijn tot twee jaar opsluiting voor hun protest tegen president Vladimir Poetin. Tuybens, zelf gewezen voorzitter van Amnesty International in België, wijst erop dat Rusland lid is van de Raad van Europa en ook het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens geratificeerd heeft.

“Rusland gaat dus duidelijk in de fout”, zegt de volksvertegenwoordiger, die zich ook afvraagt in welke mate er nog sprake is van een scheiding der machten in Rusland. “Als lid van een meerderheidsfractie verwacht ik van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders dat hij binnen de Raad van Europa de nodige stappen onderneemt om Rusland op het matje te roepen.” (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content