Pukkelpop – dag 2: The Stone Roses: Oud-Engels patrimonium

© Koen Keppens

(22u35, Main Stage) De peetvaders van de Britpop trachten 22 jaar na de gloriedagen hun houdbaarheidsdatum te rekken. Zonder veel succes.


PLUSIn hun thuisland werd de reünie van The Stone Roses onthaald op hysterische taferelen. De veteranen uit Manchester zijn dan ook één van de peetvaders van de Britpop, en zanger Ian Brown is de geestelijke vader van groot lawaai als Liam Gallager. Met John Squire hebben ze ook één van de beste Britse gitaristen van de voorbije 25 jaar in de rangen, en bassist Mani vervoegde na de split even de rangen van Primal Scream.

MINDe grote vraag is: wat stond dit oud-Engels patrimonium als afsluiter op het Hasseltse hoofdpodium te doen? In onze lage landen was de hype rond dit kwartet bijlange zo niet doordringend als in Groot-Brittannië; de opkomst voor het hoofdpodium was dan ook een hoofd-act onwaardig. Zelfs de funky drummer-ritmes in hun bekendste single Fools Gold denderden zonder weinig bijval over de wei, en al deed Squire nog zo z’n best om met vlijmscherpe riffs (waaronder een flard Day Tripper van The Beatles) de gloriedagen van Cool Britannia en haar popgeschiedenis te doen herleven, wij hadden vooral de indruk dat we naar een ingestuurde jamsessie stonden te luisteren.

Dat toonladders een relatief begrip zijn voor Ian Brown hielp natuurlijk ook niet. Helemaal vooraan was een delegatie meegereisde fans het delirium nabij, maar u haalde samen met ons collectief de schouders op voor dit schoolvoorbeeld van door de oer-Britse hypemachine fel overschatte reüniebands.

Het YouTube-moment: voor de geschiedenisfreaks :

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Jonas Boel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content