Pukkelpop Dag 1: Bloc Party en Björk vóór Netsky

Het driedaags muziekfestival Pukkelpop is van start gegaan. De Belgische drum-‘n-basstrots Netsky mag op het hoofdpodium de eerste festivaldag van Pukkelpop anno 2012 afsluiten. Het is ook uitkijken naar de set van Björk, Bloc Party en Snoop Dogg.

Om 11 uur gingen de deuren van Pukkelpop open en gingen duizenden Pukkelpoppers rustig de weide op. Het belooft de komende drie dagen erg warm te worden, er is zelfs tropische hitte voorspeld. Sommige festivalgangers probeerden een kleine plekje in de schaduw te zoeken, maar veel schaduw is er niet sinds de 191 bomen gekapt werden en vervangen door nieuwe jonge bomen.

Nadat ze onder een stralende zon de veiligheidscontrole gepasseerd waren, gingen veel Pukkelpoppers naar de omruilkassa waar ze hun vouchers konden inruilen voor drank- en eetbonnen ter compensatie van het stopgezette festival van vorig jaar, waarbij een storm aan vijf mensen het leven kostte.

De treinen met Pukkelpoppers zaten woensdag en donderdag afgeladen vol. Woensdag spoorden maar liefst 13.200 festivalgangers met de trein naar Pukkelpop. De NMBS zette 34 bijkomende treinen in naar Kiewit en Hasselt, waarvan vijftien pendeltreinen tussen Hasselt en Kiewit.

“Met deze inspanningen wil de NMBS de festivalgangers op een veilige en vlotte manier naar hun bestemming brengen. Zo wordt ook voor de terugreizen op zondagmorgen een versterkte dienst met 26 extra treinen voorzien”, zo luidde het donderdag in een mededeling van de NMBS.

Björk, Netsky en Snoop Dogg

White Rabbits had de eer om de editie van 2012 muzikaal op gang te trekken. Het indie-collectief uit Brooklyn stond om 11.20u geprogrammeerd in de Club-tent. Op het hoofdpodium gaf de Belgische formatie Zornik de aftrap.

Het eerste hoogtepunt op de Main Stage wordt ongetwijfeld de act van de favoriete hond der hiphoppers: Snoop Dogg. Hij gaat zich binnenkort wagen aan een reggaeplaat. Benieuwd of we er vandaag al een glimp van zullen opvangen.

Later staan ook de Santigold, Block Party – de groep heeft net een nieuwe plaat uitgebracht – en IJslands meest iconische stem Björk op het programma. Headliner is de Belgisch drum-‘n-basstrots Netsky, tegenwoordig synoniem voor ‘vette feestjes’. En dat zal vandaag niet anders zijn. Afspraak om 23.40 uur.

In de Marquee is het op dag 1 uitklijken naar The Horrors, Hot Chip, Feist en grungeveteraan Mark Lanegan Band, die mag afsluiten in een waarschijnlijk tot de nok gevulde tent. Verder zijn ook onder andere Modeselektor (in de Dance Hall), The Bots (The Shelter), Alt-J en Chromatics (Castello), Django Django en tUnE-yArDs (Club) aan zet.

Volg Pukkelpop drie dagen lang op Knackfocus.be alsof u er zelf bij bent, dankzij de concertverslagen van rockjournalisten Jonas Boel, Geert Zagers en Michael Ilegem, en de fotoverslagen van Koen Keppens en Wouter Van Vaerenbergh. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content