Pukkelpop – Dag 1: Alt-J: Knap concert

© Koen Keppens

(15u10, Castello) De vier welopgevoede knapen uit Leeds brachten een grote hoop nieuwsgierigen op de been die net als wij maar wat benieuwd waren hoe ze de grillige indiepop op hun debuut An Awesome Wave naar het podium vertalen.

PLUS
U was een geweldig publiek: zanger-gitarist Joe Newman herhaalde het tot in den treure, en hij méénde het. Het ‘bordje’ volzet werd dan ook al voor het concert begonnen was boven de ingang geprikt (de Castello is nochtans groter qua capaciteit dan de Chateau zaliger) en voor een vrij onbekende groep als Alt-j is dat een prestatie. Om nu al te spreken van dé verassing van Pukkelpop is het nog te vroeg dag, maar we zagen een knap concert van een technisch onderlegde band met uitschieters als Tesselate (inclusief loepzuivere a capella-intro), de zomerhit-die-niet-mocht zijn Something Good en een door het publiek haast mee gefluisterd Matilda, met het dromerig gitaarspel van Newman in de hoofdrol. Een veelbelovende groep die als het meezit een Radiohead-achtige carrière niet zou misstaan.

MIN
Het is ook een manier om de persmuskieten zo snel mogelijk uit de frontstage te jaren: het volume van de basdrum stond afgesteld op ‘dubstep’ en deed ons bij het tweede nummer een paar rijen naar achteren opschuiven.

HET YOUTUBE-MOMENT
Maak daar het Facebookmoment van: toen toetsenist zijn wegwerpcamera bovenhaalde voor een foto vormden honderden handen spontaan het Δ-teken (alt-j op het toetsenbord van uw Macbook) – check de foto hier (http://www.facebook.com/altJ.band). Ook de fameuze ‘drop’ in publieksfavoriet Breezeblocks werd fonetisch luidkeels meegebruld.

Jonas Boel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content