Podiumdesigner van U2 en Rolling Stones overleden

© Koen Keppens

Mark Fisher, een van de grootste podiumdesigners ooit, is op 66-jarige leeftijd overleden. Hij ontwierp onder andere de 28 meter hoge vierpotige spin tijdens de 360° Tour van U2.

De Britse architect Mark Fisher is op 66-jarige leeftijd overleden. Hij was het brein achter de gigantische podiumconstructies voor wereldgroepen als U2, Pink Floyd en Rolling Stones.

De constructie die hij voor de 360° Tour van Bono en co bedacht was de grootste ooit. De toeschouwers tijdens concert in het Koning Boudewijnstadion, in september 2010, kunnen er van meespreken. Er waren zowat 120 vrachtwagens nodig om ‘de klauw’, een 28 meter hoge vierpotige spin die een ruimteschip moest voorstellen, te vervoeren. De ‘klauw’ werd in het midden van het stadion opgesteld, wat de afstand tussen groep en publiek verkleinde. Er was 250 man personeel nodig om alles in goede banen te leiden.

Robbie Williams, die momenteel toert met een podiumontwerp van Fischer, droeg zijn concert in Glasgow aan hem op. ‘Hij is de man die vanavond verantwoordelijk was voor jullie entertainment.’ Ook de Rolling Stones, die hun optreden op het Glastonburry festival voorbereiden, eren de architect. ‘De fantastische sets die hij ontwierp hebben de laatste twee decennia veel bijgedragen aan het succes van onze tournees.’

Fischer werkte ook voor andere shows en evenementen, zoals de Queen-musical ‘We Will Rock You’ en openings- en slotceremonies van de Oympische Spelen in Londen en Peking. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content