PJ Harvey lanceert nieuwe song over Guantanamo-gevangene

© Olivier Donnet

Het eerste nummer van PJ Harvey sinds de release van ‘Let England Shake’ in 2011 is een feit. ‘Shaker Aamer’ is een protestsong over de laatste Britse inwoner die in Guantanamo Bay vastzit.

De titelsong is genoemd naar een Saudische burger die in Engeland resideerde en sinds 2002 door de VS in het Cubaanse Guantanamo Bay wordt vastgehouden, zonder één misdaad of veroordeling achter zijn naam. Al twee keer kwam hij in aanmerking voor vrijlating, in 2007 tijdens het Bush-tijdperk en twee jaar later onder het bewind van Barack Obama. Telkens zonder succes.

De VS zou binnenkort nieuwe gevangenistransfers overwegen. En met deze protestsong wil de Britse zangeres druk uitoefenen om Shaker Aamer te herenigen met zijn Britse familie in het zuiden van Londen, in plaats van hem over te brengen naar een gevangenis in zijn geboorteland Saudi-Arabië.

In het nummer heeft PJ Harvey het over zijn lijdensweg en de slechte vooruitzichten die ze vergelijkt met ‘een oude vierwieler die wegroest’. Een mooi nummer in ware Harvey-stijl. ‘Shaker zal diep ontroerd zijn’, reageerde de advocaat van de gevangene. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content