Piepkleine Kuifje-club verslaat erfgenamen Hergé

Na een lange strijd heeft een Nederlandse rechtbank een Kuifje-hobbyclub gelijk gegeven: ze moeten voor het gebruik tekeningen geen rechten betalen aan de erfgenamen Hergé. ‘In principe kunnen andere clubs nu ook hun geld terugeisen.’

Een klein Nederlands clubje van Kuifje-fans heeft de erfgenamen van Hergé op de knieën gekregen. De erfgenamen eisten een miljoen euro omdat de vereniging afbeeldingen van Kuifje gebruikt, maar de rechter gaf hen nu ongelijk. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad maandag.

“De tientallen andere clubs die veel geld hebben betaald, kunnen dat nu terugeisen”, zegt advocate Katelijn Van Voorst.

Je doet niet zomaar wat je wil met een Kuifje-tekening, dat hebben tientallen hobbyclubs en fanverenigingen van de Belgische stripheld de afgelopen jaren ondervonden. Moulinsart, een bedrijf dat de erfgenamen van tekenaar Hergé hebben opgericht, waakt als een pitbull over het gebruik van de afbeelding van Kuifje. En dus kregen meer dan twintig hobbyclubs in België, Frankrijk en Nederland in 2009 een brief in de bus: voortaan zouden ze moeten gaan betalen als ze nog tekeningen wilden gebruiken.

Voor het Nederlandse Hergé-genootschap kwam de teller op 1 miljoen euro. Omdat ze tekeningen van Kuifje gebruikten in hun ledenblaadje, dat aan 650 leden verspreid werd. “De erfgenamen wilden 35.000 euro per boekje, maar dat was compleet waanzinnig, en daarom zijn ze naar de rechter gestapt”, zegt hun advocate Katelijn Van Voorst.

Na een jarenlange strijd heeft de rechtbank in Den Haag de hobbyisten nu gelijk gegeven, en de hele kwestie komt Moulinsart als een boemerang terug in het gezicht. De rechten om losse tekeningen te publiceren, liggen helemaal niet bij het bedrijf Moulinsart, zegt de rechter. Wel bij de Belgische uitgeverij Casterman. “In principe kunnen andere clubs nu ook hun geld terugeisen”, zegt Van Voorst. “Er zijn er heel veel die betaald hebben in 2009.” (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content