Paul McCartney wordt eindelijk eigenaar van de Beatles songs

Paul McCartney © Belga Image

Dertig jaar nadat Michael Jackson de rechten van de Beatles songs verwierf, start Paul McCartney de procedure om deze in zijn bezit te krijgen.

The U.S. Copyright Act van 1976 biedt songwriters de mogelijkheid om de rechten van hun songs na een bepaalde periode terug op te eisen. Voor songs geschreven voor 1978, bedraagt die periode 56 jaar nadat ze gecomponeerd werden. Voor de Lennon-McCartney catalogus zal dat het geval zijn in 2018. Deze procedure moet opgestart worden tussen de 2 en de 10 jaar voordat deze periode van 56 verstreken is, zo schrijft het tijdschrift Bilboard. McCartney zette de nodige stappen voor 32 Lennon-McCartney songs op 15 december 2015.

McCartney kan echter slechts aanspraak maken op de helft van de rechten. De andere helft komt toe aan Yoko Ono, Lennons weduwe, die voor Lennons helft van de rechten tot een overeenkomst kwam met Sony/ATV voor de duur van het copyright (tot 70 jaar na het overlijden van McCartney).

N

ooit eerder in handen van McCartney en Lennon zelf

Raar maar waar, het zal de eerste keer zijn dat McCartney (een deel van) de rechten van de meeste van de songs die hij in zijn Beatlesjaren schreef, zal bezitten. Oorspronkelijk waren deze rechten in handen van Northern Songs, de uitgeverij die opgericht werd door Beatles manager Brian Epstein. Na diens overlijden in 1967 werd Northern Songs – ondanks verwoede pogingen van McCartney en Lennon om het bedrijf zelf in handen te krijgen – verkocht aan ATV Music.

In 1985 kocht Michael Jackson ATV Music. 10 jaar later ging Michael Jackson akkoord met een fusie van ATV met Sony, waarbij de helft van de rechten in handen kwam van het fusiebedrijf. De overige 50% verwierf Sony eerder deze maand. (LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content