Paul McCartney spant proces in voor rechten Beatlesliedjes

© Reuters

Paul McCartney heeft woensdag in New York een klacht ingediend tegen de muziekuitgever Sony/ATV Music Publishing. Hij wil zo de rechten op enkele liedjes van The Beatles verkrijgen.

McCartney wil gebruik maken vande Amerikaanse wet op de bescherming van de auteursrechten (‘Copyright Act’) uit 1976. Die zegt dat artiesten aanspraak kunnen maken op de recuperatie van de rechten op hun werk, 35 jaar na de eerste uitgave, of tot 56 jaar voor werk dat van voor 1978 dateert. In 2018 zal het 56 jaar geleden zijn dat The Beatles hun eerste single, Love Me Do, uitbrachten.

Volgens de klacht vraagt de Britse zanger aan de muziekuitgever om te erkennen dat hij de rechten op liedjes die hij destijds met John Lennon schreef, wil recupereren. Muziekuitgever Sony/ATV Publishing, de uitgeverij die nu de rechten op de liedjes heeft, ‘weigert een dergelijke bevestiging te leveren’, luidt het in de klacht.

Onder andere Bob Dylan maakte van die regeling al gebruik. Vanaf oktober 2018 zou McCartney kunnen beginnen om, te beginnen bij Love Me Do, zijn volledige soundtrack te kunnen terugwinnen. Pas in 2026 zouden alle liedjes dan weer van de legendarische zanger en bassist zijn.

De Amerikaanse popzanger Michael Jackson kocht ATV Music Publishing in 1985 voor een slordige 41,5 miljoen dollar (37,5 miljoen euro) van de Australische zakenman Robert Holmes. Jackson troefde daarbij onder meer Paul McCartney af. In die collectie zitten tussen de 3 en 4 miljoen nummers, onder meer van The Beatles, Bob Dylan, The Rolling Stones, Taylor Swift, Lady Gaga en Marvin Gaye.

In 1995 verkocht Jackson de helft aan Sony en zag de joint-venture Sony/ATV Music Publishing het daglicht. De Japanse mediagigant Sony verwierf in september 2016 het deel dat de erven van Michael Jackson nog bezaten in de joint-venture.

‘Sony/ATV heeft veel respect voor Sir Paul McCartney’, klinkt het in een reactie. ‘We hebben nauw samengewerkt met Paul en de erven van John Lennon om de waarde van de catalogus te beschermen. We zijn teleurgesteld dat hij dit proces heeft ingespanningen. We denken dat het onnodig en prematuur is.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content