Patti Smith en Kronos Quartet laureaten van Polar Music Prize 2011

© Getty Images

Het Amerikaanse Kronos Quartet en de Amerikaanse (punk-)rockmuzikante Patti Smith worden beloond met de Polar Music Prize 2011.

Volgens de Zweedse jury heeft het Kronos Quartet het strijkkwartet de voorbije veertig jaar grondig veranderd, zowel wat betreft de stijl als de inhoud. “Twee violen, een altviool en een cello – de samenstelling waarvoor Mozart en Beethoven in het verleden stukken gecomponeerd hebben – kunnen evengoed gebruikt worden om de internationale politiek te becommentariëren, avant-gardistische rock te spelen en muziek van waar ook ter wereld te brengen”, klinkt het. Het Kronos Quartet bestaat uit David Harrington, John Sherba (beiden viool), Hank Dutt (altviool) en Jeffrey Zeigler (cello).

Patti Smith, ondertussen 64, wordt gelauwerd als “een Amerikaanse dichtster en muzikante”. “Ze wijdde haar leven aan de kunst in al zijn vormen en toonde zo aan hoeveel rock ‘n’ roll er in de poëzie aanwezig is en vice versa”, aldus de jury. “Patti Smith is als Rimbaud, maar dan met Marhallgeluidsversterkers. Ze heeft de manier van denken en dromen van een hele generatie veranderd.”

De Polar Music Prize werd in 1992 voor het eerst uitgereikt. Eerdere laureaten zijn de Russische dirigent Valery Gergiev, de Amerikaanse sopraan Renée Fleming, de Amerikaanse rockzanger Bruce Springsteen en de Britse psychedelische groep Pink Floyd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content