Parov Stelar op Rock Werchter: Puttin’ on the spits

© Rob Walbers

Het EK maar dan omgekeerd: in The Barn bleven de Oostenrijkers het langst.

What’s the fuzz?

Een man die een genre mee heeft helpen uitvinden, die smeert mogelijk stroop aan uw verbeelding. Oostenrijker Parov Stelar (als Marcus Füderer geboren) flaneert door het leven als een van de stichters van – tromgeroffel – electro swing. En wellicht had uw net iets oudere broer of zus u al doldwaas gekregen met alle lof voor Stelars vorige Werchterbeurt twee jaar geleden.

Toch niet beter de voetbal opgezocht?

Om de Duivels op hun flikker te zien krijgen, zeker. Neen, The Barn stond zoals gepronostikeerd wagenwijd open voor Stelar en zijn troep: een drummer, een bassist/gitarist, drie koperblazers in slagorde, en centraal in de spits zangeres Cleo Panther. Dat oogde alvast prettig, ook al was duidelijk dat Stelar, achteraan op zijn hoge kansel aan pijp en laptops gekluisterd, de touwtjes commandeerde.

Electro swing gaat er prat op swing (een haast onmogelijk hups bezinksel van jazz is dat, kinderen) te combineren met house. Waarom het dan niet swing house heet is anyone’s guess. Vooral de jonge vrouwelijke populatie leek er wel schik in te hebben, in die warme beats, de variété-achtige show, die stoeierige présence van la Panther, de losse strikjes in de hemdsboorden van de toeteraars.

Enfin, ik zag het een halfuur aan en dat volstond ruimschoots om de kwestie als behoorlijk eenvormig en vooral gemákkelijk af te doen. Dat ik Stelars bedrijfje zonder veel moeite kon terugbrengen tot het niveau van het eighties-noveltyhitje Puttin’ On the Ritz, en het gebeuren ook nog een associatie met She’s After My Piano van het volstrekt laakbare 2Fabiola lospeuterde, hielp ook al niet. Nu goed, ik begreep het enthousiasme van dat jonge oestrogeen, en het deed maar. Ik kan nog wel wachten op panflute techno om mijn gelijk bewezen te zien.

Materiaal voor uw Snapchatverhaal?

De rode hotpants van Cleo, al de helft van het hele verhaal. (K.B.)

Bekijk de foto’s van het concert hier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content