Overlijden Prince: ‘Interventie tegen pijnstillers kwam net te laat’

Prince © Reuters

Prince werd levenloos aangetroffen door een man die door vrienden was opgetrommeld om “een interventie te doen” en de popartiest van zijn verslaving aan pijnstillers af te helpen. Dat schrijft The New York Times.

The New York Timesgeeft niet de naam van de vrienden die om de interventie vroegen, maar citeert wel de advocaat van de arts die zou tussenkomen.

Volgens die advocaat, William Mauzy, hadden vrienden contact genomen met Howard Kornfeld, een arts uit Californië die gespecialiseerd is in het behandelen van mensen die aan pijnstillers verslaafd zijn.

De dokter was gecontacteerd nadat prins, een week voor zijn overlijden, tijdens een spoedlanding werd behandeld in een ziekenhuis in Moline, Illinois. Prince had na een dubbelconcert in Atlanta maagklachten, aldus de Times, en viel tijdens de terugvlucht in zwijm. Hij kreeg in Illinois een inspuiting met het middel Narcan (Naloxon), dat volgens de Times doorgaans bij een overdosis wordt toegediend.

Hij deed nadien alsof er niets aan de hand was. Hij fietste, hij woonde een party bij in zijn domein Paisley Park, hij maande fans hun gebeden op te sparen. Maar enkele intimi contacteerden, volgens een bron van The Times in samenspraak met Prince, de diensten van Kornfeld, die besliste zijn zoon Andrew als voorwacht uit te sturen. Die zoon is zelf geen arts, dus hij liet zich vergezellen van een dokter. Hij zou “een strategie” met Prince bespreken. “De hoop was om zijn toestand in Minnesota te stabiliseren”, aldus advocaat Mauzy, en hem vervolgens naar een afkickcentrum van Kornfeld in Californië over te brengen. Kornfeld “had de indruk dat het een levensreddende missie was”, zei Mauzy.

Veganist

Op het moment van de afspraak was er echter geen respons. Andrew Kornfeld raakte via medewerkers Paisley Park in. Ze troffen de popartiest levenloos in de lift aan. Kornfeld belde de nooddiensten, die alleen zijn dood konden bevestigen

De verslaving aan pijnstillers is een gevoelige kwestie bij sommige vrienden. Ze beweren dat ze Prince nooit pillen hebben zien nemen. Hij was altijd tegen drugs gekant en sinds zijn bekering als Jehova’s Getuige in de vroege jaren 2000 was hij heel strikt voor medewerkers en bandleden: hij leefde als veganist, en duldde geen pillen, geen alcohol en geen vlees in zijn omgeving.

Hij financierde het afkicken van medewerkers met problemen, maar je was je baan kwijt bij Prince als hij vaststelde dat je onder invloed was. De indruk was, zoals een vriend aan CNN zei, dat je voor je op bezoek ging best twee hamburgers at, want bij hem thuis was het al gezondheid wat de klok zou slaan.

Of het daarom was dat Prince tegenover de meeste vrienden zweeg over zijn pijn- en pilproblemen, of gewoon omdat hij in het algemeen niet vrijpostig was met privégegevens, is niet duidelijk, maar al voor hij rond 2005 een heupoperatie onderging nam hij volgens de Times pijnstillers, en dat was sindsdien niet anders.

Er wordt nog gewacht op een autopsierapport, maar de sheriff heeft al gezegd dat niets erop wijst dat er geweld werd gepleegd of dat er sprake was van zelfdoding.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content