Over en uit voor The Knife

© Koen Keppens

Triest nieuws voor fans van The Knife: het Zweedse duo heeft aangekondigd dat ze er na het einde van hun tournee in november dit jaar mee ophouden.

Het is het Britse magazine Dazed dat uitpakte met de primeur. Eén onverwacht zinnetje in een interview via email, meer woorden maakten broer en zus Olof Dreijer en Karen Dreijer Andersson er voorlopig niet aan vuil: We will close down, it’s our last tour. We don’t have any obligations to continue”.

Met het einde van The Knife zetten de Dreijers een punt achter één van de meest invloedrijke en controversiële electronica-acts van de voorbije 15 jaar. Ze begonnen er mee in 1999 maar braken in 2003 pas door met het album Deep Cuts. Het grote publiek leerde hen kennen dankzij de akoestische coverversie die hun landgenoot José Gonzáles van de single Heartbeats uitbracht – en ook een beetje dankzij de commercial van Sony waar die versie de soundtrack van was.

In 2006 verscheen hun tour de force, het donkere, vaak abstracte maar ijzersterke Silent Shout. Dat jaar traden ze ook voor het eerst op, mét maskers en vaak in een theatrale setting. Interviews met het mysterieuze duo bleven karig. Karen Dreijer Andersson bracht als Fever Ray een knap solo-album uit, en daarna volgde nog een elektronische opera over Charles Darwin (Tomorrow, In A Year) en vorig jaar tenslotte het politiek geladen, op gemengde gevoelens onthaalde Shaking The Habitual. Wie er die zomer bij was tijdens hun passage op Pukkelpop werd getrakteerd op een avant-gardistische theatershow waar de grens tussen artistieke kolder, moderne dans en een technofeestje gaandeweg steeds vager werd.

Wat de toekomstplannen van de Dreijers zijn is nog niet helemaal duidelijk. Wie het allerlaatste interview wil lezen met het duo kan hier terecht.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Partner Content