Opvallend weinig vrouwen op de Belgische festivalpodia

Ellie Goulding © Wouter Van Vaerenbergh

Naar aanleiding van Internationale Vrouwendag op 8 maart ging Studio Brussel na hoeveel vrouwelijke bands en artiesten afgelopen zomer op de Belgische festivalpodia hun opwachting maakten. Wat bleek? Vrouwelijke acts waren erg dun gezaaid.

Studio Brussel nam de affiches van Rock Werchter, Pukkelpop, Dour en Tomorrowland van afgelopen zomer onder de loep ter gelegenheid van Vrouwendag. De radiozender ging na hoeveel vrouwen optraden en of deze vrouwen als hoofdact werden geboekt.

Uit hun onderzoek bleek dat vrouwen ondervertegenwoordigd waren tijdens de grote zomerfestivals. Rock Werchter had maar 19 bands met vrouwen op de affiche staan. Het totaal aantal namen kwam uit op 79. Enkel Ellie Goulding en Rodrigo y Gabriela mochten hun kunnen tonen op het hoofdpodium.

Pukkelpop boekte vorig jaar slechts 36 vrouwelijke artiesten of bands, terwijl er in totaal 218 acts te zien waren. Dour deed het nog slechter met maar 19 vrouwelijke acts van de 238 optredens. Tomorrowland boekte twee vrouwelijke dj’s voor de mainstage. Er stonden in totaal 33 dj’s op het hoofdpodium.

Deze verdeling is niet evenredig met het aantal mannelijke en vrouwelijke festivalbezoekers. Uit onderzoek blijkt dat 54% van de bezoekers mannen en 46% van de festivalgangers vrouwen zijn.

Of dit aan discriminatie in de muziekwereld ligt of dat er andere factoren spelen, is niet helemaal duidelijk. De radiozender raadt aan om zondag naar Studio Brusselle te luisteren om vrouwelijk talent te ontdekken. Hopelijk stromen er zo meer vrouwelijke acts door naar podia. (LP)

Studio Brussel haalde alle mannelijke bands en artiesten van de affiches van de grootste festivals in ons land. Er schoot, zoals hieronder te zien is, niet veel meer over.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content