Optreden U2 op Glastonbury niet zonder controverse

Vanavond sluit U2 de eerste dag van het Britse festival Glastonbury af. Dat is echter niet naar de zin van enkele actievoerders. Ze beschuldigen de Ierse rockers van belastingontduiking.

Tot 2006 was U2 Ltd., het bedrijf dat de royalties van de band uitbetaalt, geregistreerd in Ierland. Vroeger was het zo dat Ierse artiesten niet belast werden op dit geld, maar vijf jaar geleden kwam hier een limiet op. Dit leidde U2 ertoe om het bedrijf te verhuizen naar Nederland, waar de fiscale omstandigheden in dit opzicht een stuk gunstiger zijn. Een schande, vinden de mensen achter de beweging ‘Art Uncut’.

Ze vinden dat U2 en andere multinationals op deze manier het belastingssysteem behandelen als een wedstrijd tussen verschillende landen. Volgens ‘Art Uncut’ zorgen dergelijke praktijken ervoor dat bepaalde landen minder en minder belastingen zullen gaan innen. Hierdoor zal er minder budget beschikbaar zijn voor zaken als gezondheidszorg, onderwijs en cultuur.

Ook de ontwikkelingshulp zou hier wel eens onder kunnen lijden, en laat nu net dat het stokpaardje van zanger Bono zijn. De mensen achter Art Uncut plannen tijdens het concert van U2 vanavond een demonstratie, en morgen vindt er in Londen een ‘Bono Pay Up’-avond plaats met muziek, comedy en toespraken. Meer informatie is te lezen op hun website.

U2 had eigenlijk vorig jaar al moeten optreden op Glastonbury. Wegens de rugproblemen van Bono ging dit echter niet door. Een deel van het concert van U2 is vanavond rechtstreeks te zien op BBC2. Afspraak om 22.45 uur. (MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content