Opnieuw schandaal voor Spotify: wie album ‘pre-savet’, geeft zijn data aan de labels

Spotify richting 200 miljoen gebruikers
Arno Vermeulen
Arno Vermeulen Medewerker Knack Focus

Wie een album ‘pre-savet’ op Spotify, ziet zijn persoonlijke gegevens terechtkomen bij het platenlabel. Dat meldt muziekmagazine Billboard. Het is niet de eerste keer dat de Zweedse streamingbons dit jaar in opspraak komt.

Spotify, de Goliath van de Europese streamingdiensten, morst met persoonsdata. Gebruikers die de pre-save-functie gebruiken geven vaak onbewust de toestemming aan Spotify om hun info te delen met platenmaatschappijen. Daarnaast krijgen de labels een hele hoop toestemmingen en rechten, die ze helemaal niet nodig hebben.

Wie een album dat nog moet uitkomen op voorhand opslaat of pre-savet , ziet dat album op de dag van de release meteen in zijn bibliotheek zitten. Een handige tool voor muziekliefhebbers en een sterke strategie voor platenmaatschappijen, die dankzij de pre-save-functie de luistercijfers in de eerste week een flinke boost kunnen geven.

In principe heeft het label enkel de toestemming nodig om nummers toe te voegen en te verwijderen. In de praktijk wordt er echter heel wat meer van de gebruiker gevraagd. Achter enkele oppervlakkige toestemmingen schuilt namelijk een hele resem aan rechten, waar de meeste gebruikers blindelings mee akkoord gaan.

Zo kan Sony Music, het label dat als grootste overtreder naar voren kwam, niet alleen alle gebruikersdata en activiteit op het account zien, maar ook zelf acties ondernemen in de naam van de gebruiker. Het label kan Spotify vanop afstand op al je apparaten besturen, afbeeldingen uploaden om je profiel te personaliseren, en zelf kiezen welke artiesten je volgt. Uit Billboard’s zoektocht blijkt dat ook de andere labels om ongeveer tien extra toestemmingen vragen, die ze helemaal niet nodig hebben.

https://twitter.com/MicahSingleton/status/1144288069631299585Micah Singletonhttps://twitter.com/MicahSingleton

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

550rich3153600000Twitterhttps://twitter.com1.0

Het schandaaltje is de zoveelste tegenslag voor Spotify, dat niet bepaald een goed jaar achter de rug heeft. Het Zweedse bedrijf krijgt steeds vaker het verwijt de artiesten tegen te willen werken.

Zo werden Spotify, Pandora, Amazon en Google aan de schandpaal genageld toen ze de beslissing van het Amerikaanse Copyright Royalty Board aanvocht om artiesten 44 procent meer royalty’s op streamingdiensten uit te betalen.

Een paar dagen geleden nog kondigde Spotify aan dat onafhankelijke artiesten hun muziek vanaf augustus niet meer rechtstreeks op het platform kunnen verspreiden, maar gebruik zullen moeten maken van externe verdelers. Concurrent Soundcloud was er als de kippen bij om aan te kondigen dat ze de onafhankelijke artiesten, die door onder meer Spotify achtergelaten werden, zou opvangen.

Niet dat het voor de rest veel beter ging met Spotify: Het bedrijf verloor verschillende kopstukken, leed verliezen op de beurs en kreeg verschillende gebruikers met gehackte accounts over zich heen. Daarnaast onderzoeken de Zweedse autoriteiten al een tijdje of Spotify de nieuwe GDPR-wet voldoende respecteert. Dat de streamingdienst het vrijuit verspreiden van persoonsdata nu blijkbaar ook toelaat, is de kers op de rottende taart.

Hoewel Spotify legaal gezien niets verkeerd doet, wordt de moraliteit van deze datasharing alsmaar meer in vraag gesteld sinds het Cambridge Analytica-schandaal, toen bleek dat de gegevens van 78 miljoen Facebook-gebruikers waren gelekt. Ook Spotify beschikt met meer dan 207 miljoen jaarlijkse gebruikers over een gigantische databank aan persoonsgegevens, die in de foute handen dreigt te vallen.

Wil je zelf labels en andere derden de toegang tot je account ontzeggen? Log in op Spotify (webversie, niet de app), ga naar ‘Account’ -> ‘Apps’ en schakel de toestemmingen één voor één uit.

Partner Content