Ophef over striptease Erykah Badu

Soulzangeres Erykah Badu haalde vandaag alle kranten en journaals door in haar nieuwe videoclip Window Seat ostentatief te strippen boenk op de plaats waar 47 jaar geleden de Amerikaanse president John F. Kennedy neergeknald werd.

In de clip van haar nieuwe single Window Seat stapt la Badu uit een chique sixties-slee, flaneert vervolgens langs de weg, terwijl ze haar kledingstukken een voor een uitspeelt. Precies op de plek in Dallas waar voormalig VS-president John F. Kennedy door een sluipschutter werd neergemaaid, stort de Afro-Amerikaanse zangeres in en blijft voor dood liggen, alsof ze net werd neergekogeld.

Window Seat gaat over zelfbevrijding’, legt Badu uit. ‘Je moet de demonen en de lagen huid die in de weg staan van je persoonlijke groei, vrijheid of ontwikkeling kunnen afschudden. Ik wilde iets maken dat dat symboliseert, daarom dus de striptease en mijn naakte verschijnen. Ik kom uit de theaterwereld, voor mij is wat ik deed een vorm van zelfexpressie en kunst.’

Badu haalt zich met deze videoclip de woede van veel (puriteinse) Amerikanen op de hals. Zelfs tijdens de opnames van de videoclip schreeuwden verontwaardigde omstaanders hun minachting voor het exhibitionistische gedrag van de souldiva uit. Zelf vindt ze die reacties overdreven: ‘Ik zou John F. Kennedy nooit belachelijk maken. Zijn revolutionaire denken is voor mij een inspiratiebron. Mijn performance is dan ook volkomen verkeerd geïnterpreteerd’, laat een verongelijkte Badu via Twitter weten.

Ze had zich echter geen betere promotiecampagne voor haar nieuwe cd New Amerykah, Part Two: Return Of The Ankh kunnen dromen. Immers: There’s no such thing as bad publicity.

De videoclip van Window Seat:

ERYKAH BADU – WINDOW SEAT (OFFICIAL VIDEO) – Watch more Music Videos at Vodpod.

Freek Lauwers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content