Operazanger met swastika-tattoo moet optreden cancelen

Consternatie op het wereldbefaamde Bayreuth Festival. Een tattoo in de vorm van een swastika, een symbool geassocieerd met het nazisme, maakt dat operaster Yevgeni Nikitin er niet zal optreden.

De Russische basbariton is van meerdere markten thuis. Niet alleen heeft hij een goedlopende carrière in de operawereld, ook zong en drumde hij tot voor kort bij een heavy-metalband. In een ver en wild verleden liet Nikitin meerdere tattoos zetten, waaronder dus ook de vermaledijde swastika-tattoo. Een interessant figuur, dus.

Afgelopen vrijdag wijdde ‘Aspekte’, een programma van de Duitse zender ZDF, een reportage aan het leven van de zanger. Daarin werd ook Nikitins metalverleden belicht. De kijker werd zo geconfronteerd met beelden van de drummende operazanger in bloot bovenlijf en zag dus de vele tattoos die normaal achter een hemd schuilgaan. Enkele aandachtige kijkers ontdekten zo naast de hakenkruistattoo nog enkele andere niet zo fraaie tattoos.

De reactie van het festival bleef niet uit. Gunther Philipowski, de woordvoeder van het Bayreuth Festival, zegt dat de tattoo in kwestie extra gevoelig ligt omdat Bayreuth een naziverleden met zich meesleept. Dat Nikitin net optreedt op de Wagner Festspiele, maakt het er niet beter op. Richard Wagner was immers een van Hitlers favoriete componisten. Nikitin besloot daarop om zich terug te trekken uit de productie ‘De Vliegende Hollander’. De Koreaan Samuel Youn neemt zijn hoofdrol over.

In een reactie zegt Yevgeni Nikitin dat hij de tattoos beschouwt als een grote vergissing en wou dat hij ze nooit had laten zetten. In ‘Bild am Sonntag’ getuigde hij dat hij niet wist dat het symbool geassocieerd werd met nazi’s en neonazi’s. “Ik koos de beelden uit een boek over Noorse mythen en de catalogus van de tattooshop,” aldus Nikitin. Het hakenkruis is sinds enkele jaren ook niet meer zichtbaar omdat er een andere tattoo overheen werd geplaatst. (MVG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content