Onbekende foto’s David Bowie opgedoken tijdens veiling

© Catawiki.nl

Tijdens een veiling bij online veilinghuis Catawiki zijn 40 nog nooit eerder vertoonde foto’s van David Bowie opgedoken.

Tijdens de veiling, die vrijdagavond 18 december eindigt, komen onder andere een aantal foto’s van Bowie onder de hamer die zijn gemaakt tijdens zijn optredens in de jaren ’70 en ’80. De officiële foto’s zijn genomen door een persfotograaf van een Amerikaanse krant maar nooit gepubliceerd.

Zeldzaam

Volgens veilingmeester Danny Hoekstra, expert van pop memorabilia bij Catawiki, zijn officiële ongepubliceerde foto’s van David Bowie zeldzaam. ”David Bowie is al vanaf eind jaren ’60 ongelooflijk populair en alle officiële foto’s werden dan ook veelvuldig gepubliceerd en doorverkocht. Dat er nu bijna 50 jaar oude foto’s opduiken is best bijzonder”. De waarde van de foto’s wordt geschat op ruim 15.000 euro.

Biografie

De foto’s werden ontdekt door de Nederlandse uitgeverij Verbum die onlangs een biografie van David Bowie uitbracht. Tijdens hun zoektocht naar informatie stuitten ze op iemand die deze foto’s in een la had liggen. Een aantal van de foto’s wordt nu voor het eerst gebruikt in de biografie.

”David Bowie staat op dit moment vol in de belangstelling. Onlangs verscheen zijn nieuwe album en is er ook een grote David Bowie tentoonstelling in het Groninger Museum. Er zijn veel fans van Bowie die maar al te graag een officiële foto van hem thuis willen hebben hangen”, aldus veilingmeester Hoekstra.

1969

Naast de foto’s van de optredens verwacht de veilingmeester ook een hoge opbrengst voor 5 foto’s die werden gemaakt in het appartement van toenmalige manager Kenn Pitt. De zwart-wit foto’s, uit 1969 laten een pas 22-jarige David Bowie zien. Deze foto’s zijn onderdeel van een serie foto’s die werd gemaakt voor het Britse muziektijdschrift ‘New Musical Express’. De foto’s in de veiling zijn echter nooit gebruikt voor de reportage en dus nooit eerder verschenen.

De veiling eindigt vrijdagavond 18 december en is te bekijken via Catawiki/David Bowie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content