Nieuwe dEUS-gitarist Bruno De Groote: ‘Een Mauro-kopie? Ik ben te oud om iemand anders te willen zijn’

Bruno De Groote. © Charlie De Keersmaecker
Bart Cornand
Bart Cornand Redacteur Knack

De kogel is door de kerk: gitarist Bruno De Groote (44) zal Mauro Pawlowski vervangen bij dEUS. ‘Ze vonden mij aangenaam gezelschap.’

Het is volbracht: dEUS heeft een opvolger voor gitarist Mauro Pawlowski. De zoektocht heeft even geduurd, en beperkte zich niet tot gitaristen noch tot mannen. De initiële audities leidden niet tot een consensus binnen de groep. Tot dEUS-frontman Tom Barman midden oktober 2017 (samen met Flip Kowlier) een concert samenstelde voor de herdenking van de Slag bij Passendale. Voor de uitvoering van het stuk Kill-o-Meter van Peter Vermeersch, schaduwlid van dEUS, werd onder meer Bruno De Groote uitgenodigd. Dik drie maanden later bevestigt De Groote zijn komst naar dEUS.

Bruno De Groote wordt in het circuit ‘een verrassende outsider’ genoemd. Het grote publiek kent hem wel van zijn werk bij Axelle Red en Raymond van het Groenewoud, maar het gros van zijn carrière speelde zich in de blues en de jazz af.

Of de kloof tussen dEUS en mijn jazzwerk te groot is? Ik voel niet de behoefte om dingen te doen die ik al kan.

Bruno De Groote

Hoe zijn jij en dEUS met elkaar in contact gekomen?

Bruno De Groote: Ik wist dat dEUS iemand zocht, maar ik had er verder niet veel aandacht aan geschonken. Ik ging ervan uit dat het iemand als Tim Vanhamel zou worden. Ik wilde vooral Kill-o-Meter goed spelen. Het was een mooi project, en ik had er een grote solo in. Blijkbaar heb ik dat goed gedaan en was ik aangenaam gezelschap. (lacht) Een dag later werd ik uitgenodigd om auditie te doen in de Vantage Point-studio van dEUS.

Je hebt nooit echt meegedraaid in het rockcircuit. Is de kloof niet erg groot met je jazzwerk?

De Groote: Er is voldoende verwantschap, hoor. Oké, ik heb nooit de heavy rockbands gedaan, maar dEUS is toch veel meer dan dat? Ik vind het net fijn dat ik in een nieuw territorium terechtkom. Zo kies ik altijd mijn projecten: ik voel niet de behoefte om dingen te doen die ik al kan.

Je wéét dat je voor eeuwig met Mauro vergeleken zult worden. Hoe denk je daarmee om te gaan?

De Groote: De meningen zullen in het rond vliegen, ja. Mauro heeft het vanzelfsprekend super gedaan, die bezetting heeft van mij nu net een groot dEUS-fan gemaakt. Natuurlijk is het niet echt dankbaar om in zijn voetsporen te treden. Maar ik ben te oud om iemand anders te willen zijn. Je kunt de persoonlijkheid van Mauro niet kopiëren. En bovendien kan ik niet tippen aan zijn kapsel. (lacht)

Bruno De Groote concerteert op vrijdag 9/2 met het De Groote-Faes Duo bij deBuren, Brussel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content