Nick Cave richt zich tot Belgische politici: ‘Stop de besparingen in de cultuursector’

© Reuters

Het operahuis De Munt plaatste een filmpje online waarin de Australische artiest Nick Cave zijn beklag doet over de geplande besparingen in de cultuursector.

‘Ik heb de laatste twee jaar samengewerkt met Nicholas Lens aan de opera ‘Shell Shock‘. De cultuursubsidies waren essentieel. De Munt is een operahuis dat bekend staat voor de innovatieproducties en hun samenwerking met nieuwe componisten’, klinkt het in dit filmpje van Nick Cave.

‘De besparingen die op til zijn, zouden verwoestend zijn voor de Munt en het zou onmogelijk zijn om nog op dit niveau te werken’, gaat de Australiër verder. ‘In het beste geval zal een deel van de programmatie van volgend jaar geannuleerd moeten worden. In het slechtste geval moet het operahuis zich zorgen maken over de toekomst. Laat ons deze culturele blackout een halt toeroepen.’

Volgend jaar zou de Munt 2.93 miljoen euro moeten inleveren, elk jaar zullen er nog besparingen bijkomen.

Open brief

Ook verschillende overkoepelende organisaties klaagden in een open brief de besparingen aan die de Brusselse culturele sector te slikken krijgt. Zowel het Brussels Kunstenoverleg (BKO) als het Réseau des Arts à Bruxelles (RAB), de Brusselse Museumraad (BMR) en de Concertation des Centres Culturels Bruxellois (CCCB) wijzen erop dat kunst mee vormgeeft aan een rechtvaardige maatschappij die democratie, solidariteit, openheid en een kritisch discours hoog in het vaandel draagt, ‘zelfs (en vooral!) tijdens een periode van crisis’. Bovendien zijn ze ongerust over de gevolgen van deze maatregelen op de laboratoriumfunctie die Brussel vervult. (AB/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content