Neil Young in Stockholm: Magistraal

© Piet Goethals

Twee dagen voor zijn optreden op de Lokerse Feesten stond Neil Young op de podiumplanken van Stockholm Music & Arts, een van de fijnste festivals op het Europese vasteland. Het werd (opnieuw) een fantastisch concert.

Goed, we hadden vooraf veel vertrouwen in Ome Neil en zijn favoriete trawanten. Maar er waren ook redenen om te twijfelen. De laatste tijd annuleerden ze wel bijzonder veel concerten. En zondag zagen we een paar leden van Crazy Horse door Stockholm strompelen: oude ventjes, voor wie de tijd geen genade heeft gehad.

Stockholm Music & Arts is een van de jongste, maar ook een van de fijnste festivals op het Europese vasteland. Een heel weekend wordt er op het eiland Skeppsholmen muziek en theater gemaakt. Young en Crazy Horse waren zondagavond de headliner. En de heren stelden wederom niet teleur. De ingrediënten van een Crazy Horse-optreden zijn bekend: een paar akoestische klassiekers en voor de rest geen compromissen.

Of kent u iemand anders die een concert opent met een solo van bijna een halfuur?

Het geluid was niet goed en Young heeft veel betere nummers in zijn koffer zitten dan ‘Standing in the light of Love’ of ‘Days that Used to be’. Ze zongen soms zelfs vals. Maar godzijdank tellen zo’n dingen niet in de rock-‘n-roll.

Integendeel, het verhoogde alleen maar de pret. Een optreden van Crazy Horse is nog altijd een belevenis. Een van de vele hoogtepunten was ‘Cortez The Killer’: al vaak gehoord, maar nog nooit zo intens mooi. Of ‘Barstool Blues’: stokoud, maar magistraal goed.

Young verkeerde bovendien in opperbeste stemming. Vorig jaar, bij zijn passage in Vorst, kon er amper een grom af. Zondagavond leek hij wel een stand-upcomedian. Hij bracht een ode aan de Zweedse vrouwen en laste zowaar een paar meezingmomenten in. Alsof hij met ’t oud zot zat. Op het einde van het concert stelde hij Stockholm voor de keuze: ‘Down By The River’ of ‘Rockin’ in the Free World’. Het werd, weinig verrassend, het laatste nummer. Maar misschien wel een toepasselijke keuze in deze sombere zomer.

The Loner en zijn Crazy Horse zijn momenteel op weg naar die andere wereldstad. Vanavond spelen ze op de Lokerse Feesten, wellicht hun laatste optreden op Belgische bodem. We hebben er een blind vertrouwen in: ze zullen niet ontgoochelen.

Stijn Tormans

Setlist: Love and Only Love, Powderfinger, Standing in the Light of Love, Days That Used to Be, Living With War, Love to Burn, Name of Love, Blowin’ in the Wind, Heart of Gold, Barstool Blues, Psychedelic Pill, Cortez the Killer, Rockin’ in the Free World, Who’s Gonna Stand Up and Save the Earth

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content