Negende editie Balkan Trafik! uit de startblokken

Goran Bregovic © gf

Donderdagavond opent de Bozar het Brusselse festival Balkan Trafik! Het belooft een vierdaags feest te worden. ‘Want Balkan Trafik! is veel meer een beleving’, zegt organisator Tony Van der Eecken.

Dit weekend vullen de culturele geluiden uit alle hoeken van de Balkan de Belgische hoofdstad. Het festival biedt een heus festijn aan evenementen, allemaal onder de begeleiding van opzwepende eclectische muziek uit Turkije, Albanië, Griekenland, de Romagemeenschap en veel meer.

De absolute topper dit jaar is het optreden van Goran Bregovic, de man die Balkanmuziek weer op de kaart zette. Bregovic en zijn band Wedding en Funeral brengen het publiek aan het dansen op een cocktail van traditionele folklore, zigeunermuziek, jazz, elektrische guitaren en Bulgaarse melodieën.

Tony Van der Eecken ziet het succes van Balkanmuziek groeien: ‘Op Balkan Trafik! heerst een totaal andere sfeer dan op een gewoon concert. Daar studeert de artiest zijn optreden in om met veel lichteffecten zijn nummers op het publiek af te vuren en vervolgens te verdwijnen.’ Muzikanten uit Zuidoost-Europa staan veel meer in contact met hun publiek. Daarom tovert Balkan Trafik! de Brusselse Grote Markt zaterdag om tot een dansvloer waar multiculturele samenlevingsgroepen, toeristen en eurocraten hand in hand swingen. Op de muziek van Bulgaarse, Albanese en Turkse dansgroepen vormen de feestvierders een heuse cirkel, de Giant Horo. ‘Balkanmuziek draait om het delen van energie’, verklaart Van der Eecken.

Donderdagavond biedt Bozar in samenwerking met het Brussels Short Film Festival met een selectie van kortfilms die de kijkers onderdompelen in de pracht van de Slavische wereld. Vrijdag en zaterdag kunnen de festivalgangers genieten van spetterende optredens, gratis workshops en interessante debatten. Het festival sluit zondag, hoe anders, al dansend af op de Balkan beats van het Albanese dans- en muziekensemble Lunxhëria.

Balkan Trafik! loopt van 23 tot 26 april in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. (FDC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content