Nederlandse protestzanger Armand (‘Ben ik te min’) overleden

© /

De Nederlandse popartiest en protestzanger Armand, ook wel de Nederlandse Bob Dylan genoemd, is op 69-jarige leeftijd overleden. Hij zal altijd geassocieerd worden met zijn superhit ‘Ben ik te min’ uit 1967.

Protestzanger Armand is donderdag overleden. Dat maakte zijn platenmaatschappij Top Notch Excelsior vrijdag bekend. De markante zanger met zijn lange rode haren is 69 jaar geworden. Hij had de komende weken enkele optredens in België op de agenda staan.

Armand, die eigenlijk Herman George van Loenhout heet, was vooral bekend van het nummer “Ben ik te min“, uit 1967. Hij was ook grote cannabis-liefhebber en stak dat niet onder stoelen of banken.

De zanger bracht zijn eerste solo-single “En nou ik” uit in 1965, maar die werd een flop. Zijn tweede single had meer succes, maar met het nummer “Ben ik te min” brak hij écht door.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De albums die volgden, staan bekend om de maatschappijkritische teksten, veelal geïnspireerd op de hippie-ideologie. In totaal bracht hij volgens de platenmaatschappij in vijftig jaar tijd elf solo-studioalbums en tientallen singles uit.

‘Armand streed tegen de kruisraketten, het drugsbeleid, het grootkapitaal maar bovenal de burgerlijkheid. In 1998 speelde de toen 52-jarige voor het eerst en met veel succes op Lowlands. In 2012 deed hij dat nog eens dunnetjes over tijdens het optreden van The Kik’, zo meldt zijn patenmaatschappij nog.

Afgelopen zomer bracht hij met diezelfde Rotterdamse beatband The Kik een nieuwe plaat uit. ‘Een coveralbum met al mijn liedjes waar de meeste mensen niet naar luisteren’, zo grapte hij hierover. Recentelijk bracht hij met Rick De Leeuw, zijn generatiegenoot, megahit ‘Ben ik te min’ opnieuw uit.

Armand schreef nog nieuwe muziek en was opnieuw aan een tournee begonnen. Ook concerten in België stonden nog op de agenda. Zo zou hij zaterdag te zien zijn in Kessel-Lo, en later ook in Deurne, Tielen en Ukkel. ‘Het is bruut dat dit zo ophoudt’, reageert De Leeuw.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content