Na de aanslagen in Parijs: hoe veilig zijn Belgische concertzalen?

© Belga

87 doden na de terreuraanslag in Parijs op het publiek dat vrijdagavond in Le Bataclan naar een rockconcert van Eagles of Death Metal ging kijken: het jaagt ook bij ons de concertorganisatoren de stuipen op het lijf. De Brusselse AB verscherpt alvast zijn veiligheidsmaatregelen bij de eerstvolgende concerten.

AB-directeur Dirk De Clippeleir is zwaar aangeslagen door de bloedige gebeurtenissen in de Franse hoofdstad. Samen met zijn naaste medewerkers ging hij meteen in crisisberaad om te bekijken hoe hij de volgende dagen en weken de concertgangers, de artiesten en het personeel zo goed mogelijk tegen blinde uitbarstingen van geweld kan beschermen.

“Voortaan zullen we iederen die de zaal binnenkomt zonder uitzondering fouilleren”, kondigt hij aan. “Er zullen metaaldetectoren worden geplaatst en we doen een oproep aan ons publiek om voortaan geen rugzakjes meer mee te brengen. Doen ze dat toch, dan zullen die grondig worden gecontroleerd. Ook hebben we de politiediensten van de Stad Brussel gevraagd in de omgeving van de AB voor en na de concerten extra te patrouilleren.

‘AB mag geen versterkte burcht worden’

“Samen met burgemeester Yvan Mayeur hebben we afgesproken voorlopig geen enkel gepland concert in de AB te annuleren. Bij ieder evenement worden sowieso al twaalf tot 14 -ongewapende- securitymensen ingezet, omdat we er altijd beducht op zijn dat er iets kan gebeuren. Maar het moet wél leefbaar blijven: de AB mag geen versterkte burcht worden. En we beseffen natuurlijk maar al te goed ook dat er tegen lui met kalasjnikovs of bommengordels eigenlijk bitter weinig te doen valt.”

Concertzalen zijn de nieuwe kerken

Wim Wabbes

“Op dit moment weet ik het even niet meer”, zegt Wim Wabbes, artistiek directeur bij de Gentse Handelsbeurs, waar gisteravond het festival Istanbul Express van start ging. “Ook wij zullen straks even vergaderen naar aanleiding van de gebeurtenissen in Parijs. Maar hoe gruwelijk ik de aanslagen ook vind, we mogen er ons niet door laten afschrikken om samen te blijven komen. Concertzalen zijn de nieuwe kerken, het zijn plekken waar mensen elkaar ontmoeten, samen iets beleven en hun samenhorigheid uiten. En eigenlijk is die eensgezindheid ons enige verweer tegen het willekeurige geweld waarmee fanatici ons angst willen inboezemen. Volharden is de beste daad van verzet.

Hoeksteen van de samenleving

“Als we van de Handelsbeurs een bunker, maken, druist dat in tegen alles waar we voor staan. Sociale activiteiten vormen een hoeksteen van onze samenleving. Natuurlijk moet je er alles aan doen om drama’s zoals dat in le Bataclan te voorkomen, maar tegenover zoveel drieste waanzin sta je machteloos.

“Ik hoop van harte dat, zeker nu de vluchtelingen onze steun en onze solidariteit meer dan ooit nodig hebben, de drama’s in Parijs er niet toe zullen leiden dat bepaalde religies of bevolkingsgroepen worden gestigmatiseerd. Kijk, het is misschien een dwaze vergelijking. Maar ieder jaar vallen in ons land talloze verkeersslachtoffers. Telkens we de weg op gaan zijn we ons bewust van de risico’s die we lopen. En toch belet het ons niet iedere dag weer achter het stuur te kruipen.'”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content