Muzikanten protesteren tegen ‘onhaalbare’ geluidsnormen voor Leuvense cafés

© Koen Keppens

Een vijftigtal muzikanten – waaronder Daan, Selah Sue en Milow – protesteert tegen de nieuwe geluidsnormen die Leuvense café’s verbieden om na 2 uur ’s nachts nog luide muziek spelen.

Een vijftigtal muzikanten protesteert tegen de nieuwe geluidsnormen die Leuven in uitvoering van het decreet-Schauvliege invoerde voor cafés die na 2 uur ’s nachts nog luide muziek spelen.

Voor hen geldt voortaan een limiet van gemiddeld 93 decibel per minuut. Dit zal gecontroleerd worden door een meettoestel dat deze zaken moeten installeren en dat de meetresultaten doorstuurt naar een database van de politie.

De muzikanten, onder wie Selah Sue, Milow, Klaas Delrue, Ronny Mosuse, Customs, The Sedan Vault en Daan, protesteren tegen het feit dat Leuven de Schauvliege-norm van 95dB(A) gemeten over 15 minuten verstrengde tot 93dB(A) op 1 minuut. “Dit komt neer op een piekmeting die een onhaalbare norm is voor elke pop- of rockgroep en ook voor een dj die meer wil doen dan achtergrondmuziek spelen”, aldus Jimmy Dewit alias DJ Bobby Ewing.

Met het nieuwe politiereglement verdwijnen volgens de muzikanten muziekpodia in cafés en jeugdhuizen zoals STUK en SOJO. Deze zullen immers niet langer op regelmatige basis concerten of feesten organiseren zonder ingrijpende en onbetaalbare maatregelen te nemen.

“Niet alleen is er de kost van een akoestisch onderzoek en meetapparatuur. Voorts is er de zo goed als onmogelijke zware isolatiekost”, aldus Dewit.

Eerder uitte ook al Horeca Leuven felle kritiek op de strengere geluidsnormen en de verplichte aankoop van het dure registratietoestel. Horeca Leuven tekent zo goed als zeker beroep aan bij de Raad van State tegen het nieuwe politiereglement dat de Leuvense gemeenteraad vorige maandag goedkeurde. Ook de voltallige oppositie (Open Vld, Groen, N-VA en Vlaams Belang) stemde tegen het nieuwe reglement. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content