Muziekfestival Laus Polyphoniae huldigt AMUZ in

© AMUZ

De voormalige Antwerpse Sint-Augustinuskerk is volledig gerestaureerd en krijgt een nieuw leven als concertzaal.

In Antwerpen zijn de restauratiewerken aan de voormalige Sint-Augustinuskerk na meer dan tien jaar afgerond. Het gebouw doet nu dienst als concertzaal van AMUZ.

Met het muziekfestival Laus Polyphoniae zal het publiek zaterdag de locatie voor het eerst in volledig gerestaureerde staat kunnen bewonderen. De kloosterkerk uit de 17de eeuw is de oudste bewaard gebleven barokkerk van dit type in Vlaanderen.

In de jaren zeventig is ze ontwijd en na jaren leegstand werd het monument door de stad Antwerpen – intussen eigenaar – herbestemd tot hedendaagse concertzaal. De renovatiewerken startten in 1999 en werden in fasen voltooid. Dinsdag werden de laatste werken opgeleverd.

De renovatie en restauratie heeft bijna 9 miljoen euro gekost, bekostigd door de Vlaamse overheid en de Provincie Antwerpen (ruim 2,5 miljoen) en de stad Antwerpen (bijna 6,5 miljoen).

Uniek kader

Volgens artistiek leider Bart Demuyt van AMUZ is het een unieke concertzaal met een uitmuntende akoestiek geworden. “Het architecturale erfgoed en de geschiedenis van dit gebouw biedt een uniek kader voor het onderzoek, de presentatie en educatie van het muzikale erfgoed, wat net de kern vormt van AMUZ als muziekcentrum.”

Vanaf zaterdag kan het concertpubliek de volledig gerestaureerde zaal bewonderen. Ook op Open Monumentendag (11 september) of in het weekend van 24 en 25 september kan het gebouw worden bezocht. (Belga/EH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content