Moussem Festival plaatst Arabische cultuur centraal

© 5/7 Happy Hours

Het Moussem Festival, dat tussen Antwerpen en Brussel pendelt, viert zijn tiende verjaardag.

Voor de tiende keer zet het Antwerpse ‘nomadische kunstencentrum’ Moussem zijn Moussem Festival op. Sinds 2005 is Moussem ook regelmatig te gast in het Paleis voor Schone Kunsten. Ook de komende dagen slaat het festival, dat pendelt tussen thuisbasis Antwerpen en Brussel, er zijn tenten op.

Binnen het kader van zijn festival programmeert Moussem uiteenlopende artiesten uit de Arabische wereld en Europa. Op het programma in Bozar staan twee dagen met literatuur en theater, gevolgd door een muzikaal weekend.

Zo zakken binnen het kader van ‘Beirut39’ vijf van de 39 Arabische schrijvers, onder wie de Marokkaans-Nederlandse Abdelkader Benali en de Marokkaanse cultuurcolumnist Yassin Adnan, af naar Brussel voor een debat en een voorleessessie uit eigen werk.

Op theatervlak regisseert Latefa Ahrrare ‘Capharnaüm Auto-Sirate’, dat handelt over een jonge vrouw die de verbodsbepalingen in de islamitische maatschappij onder de loep neemt. In ‘5/7 Happy Hours’ gaat het dan weer over taboes, gezien door de ogen van de ‘marobrukselse’ regisseur Rahim El Äsri en de Libanese schrijver Rachid El-Daif.

Slotfeest

Het muzikale, en dus onvermijdelijk ook poëtische, weekend omvat onder meer een hommage van de Palestijnse componist Moneim Adwan, die bekend staat om zijn diepzinnige soefi-zangen, aan de dichter Mahmoud Darwish. Het Belgische ensemble Graindelavoix, gespecialiseerd in middeleeuwse muziek, gaat aan de slag met het repertoire van de Cappella Palatina en het El Gusto Orchestra of Algiers laat het publiek kennismaken met de chaabi, de volksmuziek uit Algiers.

Na de doortocht in Bozar trekt het Moussem Festival opnieuw naar Antwerpen. Om voor het slotfeest op vier december terug te keren naar de hoofdstad, meer bepaald naar de Hallen van Schaarbeek.

Elien Haentjens

Moussem Festival, nog tot 4 december in Antwerpen en Brussel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content