Morrissey wil Indonesische zoo onmiddellijk laten sluiten

© Reuters

Als het van Morrissey afhangt, dan moet de dierentuin in de tweede grootste stad van het Indonesië meteen de deuren sluiten. Dat laat de Britse zanger ook schriftelijk weten aan de plaatselijke overheid.

De afgelopen maanden stierven in de zoo van Surabaya, de hoofdstad van de provincie Oost-Java, onder andere een Sumatraanse tijger, een Afrikaanse leeuw, een komodovaraan, een krokodil en verschillende vogels. Ook de enige giraf die nog in de zoo leefde stierf, nadat die bijna 20 kilogram plastic had ingeslikt. Het plastic zou in de kooi van het dier zijn weggegooid.

Dat is ook Morrissey niet ontgaan. Onaanvaardbaar, oordeelt hij. In zijn brief aan de Indonesische overheid is de voormalige zanger van The Smiths formeel: ‘Uw ministerie heeft opgeroepen tot veranderingen in de zoo van Surabaya, maar er is niets verbeterd.’

‘Het kan niet dat een eindeloos debat gevoerd wordt en oplossingen worden uitgesteld, terwijl dieren blijven lijden en sterven’, schreef hij. ‘Sluit alstublieft onmiddellijk de zoo en breng de dieren over naar een betere omgeving.’

Volgens plaatselijke dierenrechtenactivisten worden de dieren in de zoo in overbevolkte, vuile en onaangepaste kooien vastgehouden.

In 2006 verklaarde Morrissey dat hij niet meer zou optreden in Canada, zolang er zeehonden worden doodgeknuppeld. Hij riep toen op tot een boycot van alle Canadese producten.

Morrissey geeft op 10 mei een optreden in Indonesië. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content