‘Min Moaten’ van Flip Kowlier verkozen tot beste West-Vlaamse nummer ooit

‘Min Moaten’, de meezinger over de beste vrienden van Flip Kowlier, eindigde op nummer 1 in de lijst met beste West-Vlaamse muziekklassiekers ooit. Kowlier wint meteen de eerste Gouden Gerrit.

Krant van West-Vlaanderen ging de voorbije drie weken op zoek naar het beste nummer ooit dat in het West-Vlaams werd vertolkt. ‘Min Moaten’, de meezinger over de beste vrienden van Flip Kowlier, eindigde helemaal bovenaan en is meteen de eerste winnaar van de zogenaamde Gouden Gerrit.
‘Als er één nummer van mij moest winnen, dan zou ik ook voor ‘Min Moaten’ gekozen hebben’, aldus een tevreden Kowlier. ‘Toen ik het nummer schreef, had ik nooit gedacht dat het zo’n bom zou worden. Aanvankelijk was de muziek onder de tekst erg donker. ‘Tom Waits-achtig’. Maar in de studio is die compositie helemaal gedraaid en vrolijk geworden.’

‘Gegingegeugengie’ van Two Russian Cowboys staat in de lijst op nummer twee, ‘Blanche en Zyn Peird’ van Willem Vermandere op drie. Die laatste pikte ook de vierde plaats in met ‘Lat Mie Mor Lopen’.

Op 5 eindigde de Oostendse volkszangeres Lucy Loes met ‘Mien Zeekapieting’, op 6 Het Zesde Metaal van Wannes Cappelle met ‘Ploegsteert’, op 7 het drink- en schranslied “’t Zwien” van O’Djavel uit Roeselare, op 8 ‘Geofrey’ van De Dolfijntjes (met frontman Wim Opbrouck), op 9 ‘De Schone Westhoek’ van de schlagerzanger Paul Bruna en op 10 ‘Bluuf me je Fikn van me’ van Preuteleute (met onder andere Sebastien Dewaele, één van de zonen Welvaert uit ‘Eigen Kweek’).

De lijst werd samengesteld op basis van de top-3 die bezoekers van de website van Krant van West-Vlaanderen konden doorsturen. Duizenden Vlamingen brachten hun stem uit. De Gouden Gerrit is genoemd naar Gerrit Callewaert, de misnoegde man uit de hilarische reeks ‘In De Gloria’ die verbeten bleef strijden voor West-Vlaams zónder ondertiteling op televisie.

De volledige top-30

11. Hof van Commerce – Dommestik & Levrancier
12. Johny Turbo – Slekke
13. Steven H – ’t Zit Tegen
14. Johny Turbo – Margrietje
15. Willem Vermandere – Duizend Soldaten
16. Dirty Scums – Rietn zat te Skietn bachtn d’Hoage
17. Flip Kowlier – Ne Welgemeende
18. De Dolfijntjes – Oltied Dezelfste
19. Kenji Minogue – Alwadammehetten
20. Kenji Minogue – Danny
21. Grafgravers – Oendergroendleggers
22. Flip Kowlier – Directeur
23. Johny Turbo – Vis In De Leie
24. Willy Lustenhouwer – Zie je van Bruhhe, zet je van achter
25. Will Tura – Mo Vin Toch
26. Preuteleute – Pakt Je Zak
27. Sliek de Zeesterre – Up en Nere
28. Kevin en Mario – Fjestje Bouwen
29. Kenji Minogue – Naam Familienaam
30. Hof van Commerce – Kom Mor Ip

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content