MIA schopt opnieuw keet

De vete tussen MIA en New York Times journaliste Lynn Hirschberg duurt verder. Na een twitteraanval, heeft MIA er nu zelfs een nummer aan gewijd.

MIA is helemaal geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Dat weet nu ook Lynn Hirschberg, journaliste van The New York Times. Nadat Hirschberg in de Amerikaanse krant een niet bepaald flatterend beeld schetste van ‘Maya’, nam de rapster wraak door het privé-nummer van Hirschberg te tweeten. Maar de wraakengel in MIA is nog niet gekortwiekt. De succesvolle Britse met Tamil-roots laat zich in een nieuw nummer volledig gaan. “You can talk shit to me/ I’m used to it/You make me hard with the wounds that I have to lick/You can pick on me and I can see it at a click.” De ‘you’ verwijst dus waarschijnlijk naar Hirschberg.

Give war a chance

Hoe heeft Hirschberg MIA zo kwaad gekregen? In het bewuste artikel, waarin MIA het onder meer over haar roots in Sri Lanka heeft, wordt de rapster naar eigen zeggen compleet verkeerd geciteerd. Hirschberg schildert MIA in het artikel af als oorlogszuchtige hypocriete, die frieten met truffelsmaak besteld terwijl ze haar beklag doet over de mensonterende omstandigheden waarin de Tamils moeten leven. Om dit te weerleggen zette MIA enkele geluidsfragmenten op de blog van haar platenmaatschappij, onder de titel ‘War Crimes and French Fries’. Daarin is te horen dat niet MIA, maar wel Hirschberg het luxueuze pakje friet bestelde. Hirschberg legde in haar profielschets ook de woorden ‘give war a chance’ in de provocerende mond van MIA, maar een tweede geluidsfragment moet bewijzen dat de journaliste dit heeft verzonnen.

MIA poste op de blog ook enkele fragmenten uit artikels over de oorlog in Sri Lanka. Politiek heeft altijd al een centrale plaats in het oeuvre van de rapster gehad. Ze trok in interviews vaak van leer tegen de War on Terror van George Bush en omschreef de burgeroorlog in Sri Lanka als genocide op de Tamils. MIA werd in 2009 opgenomen in de top 100 van ‘Most influental people’ van Time Magazine, omwille van haar wereldwijde muzikale invloed op verschillende genres.

Ook de laatste clip van de zangeres ontlokte controverse. In de video van Born Free, worden roodharigen op brute wijze opgespoord en vermoord. YouTube verwijderde de clip al na één dag.

M.I.A, Born Free

Jan Walraven

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content