Met De Jeugd van Tegenwoordig naar Amsterdam

The Guardian vroeg Willie Wartaal en co onlangs naar hun soundtrack bij de Nederlandse hoofdstad. Wellicht had de Britse krant een lijst vol stoere hip hop verwacht, maar dat draaide even anders uit.

Naast hun eigen ‘Centje centje’ en ‘Luxe benen’ van zijproject Le Le kozen de heren namelijk vooral voor het typisch Amsterdamse levenslied. Zo haalde onder meer meer Johnny ‘Sjonnie’ Jordaan de lijst, naast de plaatselijke wereldhit ‘Oh Mooie Westertoren’ van Willy Alberti. Uiteraard mocht ook André Hazes (‘een legende en een held’, aldus De Jeugd van Tegenwoordig) niet ontbreken, met een ode aan ‘zijn’ Leidseplein.

Toch kijken de heren verder dan de Amsterdamse smartlappen. Herman Brood staat ook in hun playlist, en wordt respectvol ‘Mister Amsterdam’ genoemd. Van Halen verdient ook een vermelding in het lijstje van De Jeugd van Tegenwoordig.

De enige niet-Nederlandse artiest in de selectie is David Bowie, met zijn cover van ‘Amsterdam’ van Jacques Brel. De Britse zanger haalt de lijst echter om extramuzikale redenen. ‘We vinden het een geweldig verhaal dat Bowie ooit Mick Jagger zou hebben proberen te verleiden. Dát is waar Amsterdam om draait!’

De afspeellijst van De Jeugd van Tegenwoordig kan je hier beluisteren. (MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content