Mede-oprichter van The Skatalites overleden

© Reuters

Lloyd Brevett, de bassist en mede-oprichter van de invloedrijke skaband The Skatalites, is op 80-jarige leeftijd overleden.

Volgens de website van het Amerikaanse muziekmagazine Billboard was Brevett eerder op dag in het Jamaicaanse Andrews Memorial Hospital in St. Andrew opgenomen met een beroerte en epilepsieaanvallen. Brevett speelde contrabas bij The Skatalites, een band die in 1963 werd opgericht en nog geen anderhalf jaar later weer uit elkaar viel.

In die korte periode slaagden de groepsleden er als eersten in om de skamuziek – een mengeling van rhythm & blues, jazz, calypso en Cubaanse invloeden -bekendheid te bezorgen buiten Jamaica. De band lag ook mee aan de basis van het ontstaan van de muziekstijlen rocksteady en reggae. De groep, die in de jaren tachtig opnieuw bijeenkwam, is vooral bekend van instrumentale nummers als “Guns of Navarone” en “Eastern Standard Time”.

The Skatalites waren voorts de vaste begeleiders voor de artiesten die platen opnamen voor het label Studio One. Zo is de band te horen op het nummer “Simmer Down” (1964) van The Wailers, met de jonge Bob Marley als frontman. (Belga/RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content