Mark Lanegan & Aldo Struyf: ‘We zijn allemaal brave mannen geworden’

Aldo Struyf & Mark Lanegan © Charlie De Keersmaecker
Michael Ilegems
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Mark Lanegan presenteert aanstaande vrijdag zijn jongste, naar new wave en krautrock ruikende album Phantom Radio in de AB. Zal andermaal aan zijn zijde staan: Antwerpenaar Aldo Struyf. Die liet Lanegan ook opdraven op de nieuwe, allerlaatste worp van Creature With The Atom Brain. Een dubbelgesprek.

Dit is een fragment uit het dubbelinterview met Mark Lanegan en Aldo Struyf. Lees het volledige gesprek deze week in Knack Focus.

Het muzikale partnerschap tussen Mark Lanegan en Aldo Struyf, die voor het eerst met elkaar aan de praat raakten tijdens een tournee van Millionaire (waar Struyf gitarist-toetsenist van was) met Queens of the Stone Age (waar Lanegan op dat moment bij zong), houdt al meer dan tien jaar stand. Meer nog: Lanegan rekent zijn Belgische compagnon de route inmiddels tot zijn kransje van hechte vrienden, naast pakweg Greg Dulli van The Afghan Whigs en Josh Homme van Queens of the Stone Age.

‘It goes far beyond music, man’, zegt Lanegan over zijn band met Struyf. ‘Het gaat inderdaad verder dan nu en dan een nummerke bij hem inspelen’, beaamt de Antwerpenaar. ‘Elke keer dat Mark in België is, komt hij bij me langs. Ook toen hij nog, euh, scheef ging en daardoor wel eens in de problemen kwam, kon hij bij mij terecht – pas op: ik was altijd al tegen zijn druggebruik, maar zoals het een vriend betaamt, hielp ik hem uit de rats. En weet je wat vaak het eerste is wat hij doet als ik hem in de States ga opzoeken? Mij een briefje van 500 dollar toestoppen, ‘om iets te eten te kopen.”

Aldo Struyf: Mijn band met Mark gaat verder dan nu en dan een nummertje bij hem inspelen. Elke keer dat hij in België is, komt hij bij me langs.

De Mark Lanegan Band is met bassist Fred ‘Lyenn’ Jacques en drummer Jean-Philippe De Gheest erg Belgisch getint. Met dank aan Aldo Struyf, keyboardspeler én samensteller van de groep. Hoe belangrijk is zijn aandeel precies, Mark?

MARK LANEGAN: Aldo is de leider van de band. Niet alleen omdat hij met zowat elk denkbaar instrument overweg kan, maar ook omdat hij de man is die zich de songs eigen maakt en ze vervolgens aan de andere muzikanten aanleert. Niet ik, maar Aldo runt de Mark Lanegan-show. Voor mij is hij onmisbaar.

Is Mark Lanegan een strenge meester, Aldo?

ALDO STRUYF: Als er iets niet goed zit in de band, wordt hij wel eens slechtgeluimd of kwaad, ja – bijna op een James Brown-achtige manier. Hij verwacht heel veel van zijn groep. Op dit moment, kort voordat we het vliegtuig naar Ierland moeten nemen om daar onze Europese tour op gang te trappen, zijn we nog nieuwe nummers aan het instuderen, from scratch. Maar als ik zeg dat zoiets onhaalbaar is, begrijpt hij dat wel, hoor. Hij is veeleisend, maar niet ontoegeeflijk.

Aldo Struyf & Mark Lanegan
Aldo Struyf & Mark Lanegan© Charlie De Keersmaecker

Hoe gaat het er bij jullie aan toe in de studio?

STRUYF: Ik ben niet bij het hele opnameproces betrokken. Mark is natuurlijk degene die de nummers schrijft, en die ons tijdens de opnames richtlijnen en advies geeft. Wij voegen alleen maar elementen toe aan de songs die hij eerder al in een ruwe versie op band heeft gezet.

LANEGAN: Nu ben je wel heel bescheiden. (richt zich tot ons) Aldo’s bijdrage aan de laatste plaat was wel degelijk gigantisch. Er zijn behalve ik maar twee mensen écht aanwezig op Phantom Radio, en dat zijn Aldo en Alain Johannes (ex-Queens of the Stone Age, nvdr.), die mijn platen ook opneemt in zijn home studio. It was just the three of us from beginning to end.

Mark Lanegan: Aldo is de leider van de band. Niet ik, maar Aldo runt de Mark Lanegan-show. Voor mij is hij onmisbaar.

Ben jij het type stille kracht, Aldo?

STRUYF: Ik doe gewoon mijn ding, hoor. Mark weet dat hij op mij kan rekenen, dat wel. Als hij voor een repetitie zegt welke nummers we gespeeld moeten zien te krijgen, zal ik ervoor zorgen dat dat gebeurt, dat alles vlot verloopt. Het komt erop aan op voorhand mijn huiswerk te doen – samples maken, de songstructuren doen kloppen… Maar pas op: Fred, Jean-Philippe, onze Amerikaanse gitarist Jeff Fielder en zijn voorganger Steven Janssens: dat zijn allemaal topmuzikanten, hé. Deze groep is duizend keer beter dan de band die in 2004 de Bubblegum-tournee afwerkte, vind ik persoonlijk. En dat heeft niet alleen met mij te maken. Het ligt waarschijnlijk ook wel aan het feit dat we nu allemaal brave mannen zijn geworden, terwijl Mark zich in de Bubblegum-tijd wel eens begaaide. (lacht)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content