Luister naar het geluid van de ruimte met nieuwe app

© solarbeat

Met SolarBeat kan je aan de hand van de bewegingen van de planeten heuse muziekcompilaties maken. Nu nog een artiestennaam vinden die Ziggy Stardust overtreft

De ruimte is een behoorlijk stille plek. Omdat de grote gebieden tussen sterren en planeten min of meer vacuum zijn heeft geluid niets om tegen af te ketsen. Vandaar het oude -en creepy- gezegde dat niemand je er kan horen schreeuwen. Mààr! Dat wil niet zeggen dat het universum stil is.

De Britse designer Luke Twyman heeft een webapplicatie gecreëerd die de bewegingen van de planeten in een digitaal orkest verandert. Solar Beat maakt gebruik van zogenaamde ‘orbital frequencies’ om die bewegingen in ons zonnestelsel om te zetten naar klank.

Zo krijgt elke planeet een bepaalde noot toegewezen, en elke keer die planeet zich om de zon wentelt wordt die noot gespeeld. Omdat de planeten in verschillende snelheden rond de zon draaien wordt er een unieke melodie gecreëerd, eentje die Mental Floss omschrijft als “een behoorlijk muzikale deurbel”.

Twyman riep SolarBeat voor het eerst tot leven in 2010 en voorzag zijn uitvinding dit jaar met nieuwe geluidscontrolers zoals een producer op een mengpaneel zou hebben. Vandaag kan je bassen en echo’s toevoegen, de frequentie van het geluid aanpassen en zelfs de snelheid veranderen. David Bowie zal hier gék op zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content